Emberrablóval etetett meg egy krokodilt a Fülöp-szigeteki elnök?

Méfg Davao város polgármesterként utasította embereit Rodrigo Duterte, hogy kegyetlenül végezzenek az általa bűnözőknek bélyegzettekkel. Egykori embere, Edgar Matobato csütörtökön, a tévében élőben közvetített szenátusi meghallgatáson elismerte, ő maga is vért ontott a jelenlegi filippínó elnök parancsára.

Az 57 éves férfi arról is beszélt, hogy 2007-ben Duterte parancsára egy feltételezett emberrablóval etettek meg egy krokodilt. Duterte halálbrigádja becslések szerint mintegy ezer emberrel végzett.

„Az volt a feladatunk, hogy végezzünk a bűnözőkkel - drogdílerekkel, erőszaktevőkkel, emberrablókkal” - mondta a meghallgatáson Edgar Matobato, hozzátéve, áldozataik azért korántsem csak gaztevők voltak, olykor Duterte és fia politikai ellenfeleit kellett kiiktatni.

Tudomása szerint a leszámolások 1988-ban kezdődtek, abban az évben, amikor Dutertét először választották polgármesterré. Az 57 éves Matobato 2013-ban jelezte először, el szeretné hagyni a halálosztagot. A férfi arról is beszélt, hogy tudomása van róla, hogy 2014-ben egy üzletembert a halálosztag egyik tagja lőtte le az irodájában, miután ő és Duterte fia közt vita alakult ki egy nő miatt. Jun Pala rádiós műsorvezetővel Matobato állítása szerint szintén Duterte emberei végeztek, mert rendkívül kritikus hangnemben beszélt az egykori polgármesterről. Őt 2003-ban lőtte le egy motoros, amikor hazafelé sétált. Mint Matobato mondta, a holttestektől különféleképpen szabadultak meg. Sokakat elástak, másokat egyszerűen az utcán hagytak, de az is előfordult, hogy a holttestet a tengerbe dobták, felnyitott gyomorral, hogy ne lebegjenek, illetve hogy a halak segítsenek eltávolítani a nyomokat.

Az egykori gyilkos aztán tanúskodott és tanúvédelmi programban vett részt, azonban miután Dutertét elnökké választották, inkább otthagyta a programot, mert félt, hogy Duterte emberei végeznek vele. Azt mondta, most azért állt nyilvánosság elé, mert azt akarta, hogy az emberek tudomást szerezzenek a történtekről és kissé naivan azt nyilatkozta, reméli, hogy talán így majd változik valami, és az elnök leáll a gyilkolással.

A vizsgálóbizottságot  Leila de Lima szenátor vezeti, aki élesen bírálta Duterte drogellenes politikáját. Az elnök beiktatása óta mintegy háromezren haltak meg az országos erőszakhullámnak köszönhetően, miután Duterte arra buzdította híveit, bátran mészárolják le a drogdílereket és fogyasztókat. Az elnök korábban azt is mondta, saját fiát is megöletné, ha kiderülne, hogy drogozik. Duterte amúgy De Limát is azzal vádolja, hogy illegális drogügyekben érintett, méghozzá egykori sofőrje által, aki pénzt fogadott el drogkereskedőktől. De Lima tagadta a vádakat.

Martin Andanar elnöki szóvivő a meghallgatásra reagálva közölte, Matobatu vallomása teljesen irreleváns , hiszen azzal, hogy Duterte mit tett vagy épp mit nem tett Davao város polgármestereként, szemtanúk és bizonyítékok híján pusztába kiáltott szónak számít.

De Lima és több Fülöp-szigeteki emberi jogi szervezet is elismerte korábban, hogy a potenciális szemtanúk megtagadták a tanúskodást Duterte ellen, mert féltették a saját és szeretteik életét is.

„A kurva anyádat, meg foglak átkozni azon a fórumon” - mondta Rodrigo Duterte Barack Obama amerikai elnöknek címezve szavait szeptember elején, egy nappal a délkelet-ázsiai országok szervezetének (ASEAN) laoszi csúcstalálkozója előtt egy sajtótájékoztatón.

Obama a történtek után lemondta a másnapra tervezett megbeszélést Dutertével, ám sajtóértesülések szerint szeptember 7-én mégis folytatott egy rövid, néhány perces beszélgetést az elnökkel.

A Fülöp-szigeteki kormányfő már korábban is bizonyította, hogy nem finomkodik a szavakkal: gyalázta már Ferenc pápát vagy éppen Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.