Gyermekek százait gyilkolják meg Kongóban

Drámai módon növekszik a kongói polgárháborúban meggyilkolt gyermekek száma az ENSZ adatai szerint.

A világszervezet Biztonsági Tanácsa pénteken folytatott vitát a több éve tartó fegyveres konfliktusok miatt három részre szakadt országban kialakult helyzetről. Afrika egyik legnagyobb államában fegyveres milíciák vívnak háborút egymással.

A hírügynökségek Németország ENSZ-nagykövetét, Peter Wittiget idézték, aki szerint a harcok idén jóval több gyermekáldozatot követeltek, mint az elmúlt években. Egyedül novemberben többen haltak meg, mint 2011-ben. A nagykövet két év óta annak a biztonsági tanácsi bizottságnak a vezetője, amelyik a gyermekek védelmével foglalkozik a fegyveres konfliktusokban.

Az ENSZ információi szerint a kongói - mindenekelőtt kelet-kongói - konfliktusokban korábban évente mintegy 40-50 gyermek vesztette életét vagy sebesült meg súlyosan. Idén az áldozatok száma több mint 200-ra rúg. Összességében hozzávetőleg 200 ezer gyerek szenvedi meg a fegyveres konfliktust: sebesül meg, kényszerül otthona elhagyására vagy éhezik.

A nagykövet beszámolójából kitűnt az is, hogy a lázadó szervezetek - elsősorban az M23 - Kelet-Kongóban legkevesebb 300 gyermeket kényszerítettek katonaként a soraikba. Wittig elmondta: az M23 lázadói számos esetben meggyilkolták a menekülni igyekvő gyerekeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.