Gyermekbántalmazás miatt nyomoznak volt IRA-tagok után

Az ír rendőrség gyerekek bántalmazása miatt nyomoz harminc ember után, akik korábban az Ideiglenes Ír Köztársasági Hadsereg tagjai voltak.
A szigetország köztelevíziója hétfő este számolt be róla, hogy a nemzeti rendőrség, a Garda Siochana három forrásból kapta meg a bűncselekménnyel vádolt személyek neveit: az IRA egyik áldozatától, a kormányzó Fine Gael párt képviselőjétől és a Sinn Féin tanácsnokától. Az RTE tévéműsorában közölték, a hatóságok megvizsgálják a jelentések minden részletét. A Garda továbbította az adatokat az ír család és gyermekszolgálatnak, amely segíti a hatóságok munkáját.

A jelentés megállapította, hogy néhány eset és név már az ír legfőbb ügyész asztalán van. Frances Fitzgerald, ír igazságügy miniszter elmondta, hogy a Fine Gael-Munkáspárti koalíció határokon is átnyúló egyeztetést kezd, hogy előkerítsék a szexuális bűncselekményben részt vevő volt IRA tagokat. A miniszter hozzátette, hogy jogi és egyéb szempontok nehezítik a vizsgálatokat, de mindent megtesznek, hogy ezeken a tényezőkön változtassanak.

Az IRA által elkövetett bántalmazásokra akkor derült fény, amikor az egyik áldozat, Mairia Cahill nyilvánosságra hozta, hogy a szervezet egyik tagja megerőszakolta. Cahill azt is elmesélte, hogy a bűncselekmény után folyamatos zaklatásnak volt kitéve az IRA bírósága által, amit azért hoztak létre, hogy kiderítsék, az áldozat vagy a gyanúba kevert tag mond-e igazat.

Az Észak-Írország és Írország egyesítésért küzdő szervezet politikai szárnyának elnöke, Gerry Adams támogatását biztosította az áldozatoknak és az igazságszolgáltatásnak. Nyilatkozatában arra biztatott mindenkit, hogy ha információjuk van az üggyel kapcsolatban, forduljanak a hatóságokhoz.

Guardian megemlíti, hogy Adams-et sok kritika érte testvére miatt, akit szintén gyermekbántalmazással vádoltak meg. A Sinn Féin elnökét azzal vádolták, hogy titkolni akarta testvére tettét, és megengedte neki, hogy Írországba jöjjön, az ellene felhozott vádak után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.