Gyerekmolesztálással vádolják az ENSZ munkatársait

Vizsgálatot indított az ENSZ két alkalmazottja ellen kiskorúak feltételezett megbecstelenítése miatt.

„Az ENSZ titkársága sajnálattal közli, hogy január 16-án a Haitin lévő  minustahi misszió kiskorúak állítólagos szexuális kizsákmányolása és megbecstelenítése miatt riasztotta a központot" - közölte Martin Nesirky, a világszervezet szóvivője. A visszaéléssel gyanúsított tisztségviselőket a vizsgálat idejére felfüggesztették a munkavégzés alól. Nesirky leszögezte: az ENSZ-t „felháborították" a történtek, és nagyon szigorúan kivizsgálják a szóban forgó két ügyet. Az egyik eset a haiti fővárosban, Port-au-Prince-ben, míg a másik Gonaives-ben történt.

Nem ez az első alkalom, hogy a világszervezet haiti missziójára árnyék vetül. Tavaly szeptemberben, Uruguay hazarendelte a földrengés sújtotta országból az ENSZ szolgálatában álló békefenntartóinak egy részét, miután kiderült, hogy közük volt egy helyi fiatal férfi szexuális zaklatásához. A szervezet kéksisakosait ezenkívül tavaly az a vád is érte, hogy ők a felelősek a karibi országban kirobbant kolerajárványért.

Tavaly több tüntetésen követelték az összes ENSZ-dolgozó távozását Haitiról. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) 2011 októberében mintegy 3 ezer rendőr és katona kivonásáról döntött, lecsökkentve a szervezet küldötteinek létszámát a 2010. januári katasztrofális földrengés előtti szintre.

ENSZ-csapatok először 2004-ben léptek Haiti földjére, a Jean-Bertrand Aristide elnök elűzését követően kialakult belpolitikai válság kezelésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.