Gyerekházassággal küzdenek az éhség ellen Nigerben

Nem ritka, hogy hétéves kislányokat is házasságra kényszerítenek, családjuk ugyanis így próbál felülkerekedni a szegénységen. A súlyosbodó élelmiszerhiány miatt a gyerekházasságok egyre gyakoribbá válnak.

Balki Souley tizenkét éves volt, mikor férjhez adták. Tizennégy éves korában szülte első gyerekét, aki azonnal meghalt, a fiatal lány pedig olyan gyenge volt, hogy pár nappal később ő is belehalt a szülésbe. A lány rokonai szerint néha nem tudtak enni semmit, ha volt "felesleg" azt Balkinak adták. A lány családja megjegyezte azt is, természetes, hogy a kislány gyereket várt, más ilyen korban már kétszer is szült.

A kórházban dolgozó orvos szerint az alultáplált anyák és újszülöttjeik száma egyre nő. Ezek közül kevesen élik túl a szülést, a gyerekek és még szintén kiskorú anyáik le vannak gyengülve, megfelelő egészségügyi ellátást pedig nem tudnak nekik biztosítani.

A The Washington Times riportja szerint Nigerben a világon a legnagyobb a gyerekként férjhez adott lányok aránya. Ez azt jelenti, hogy kettőből egy lányt már tizenöt éves kora előtt férjhez adnak, de nem ritka, hogy már hétéveseket is kiházasítanak. A szociális munkások szerint az éhínség sújtotta afrikai országban így próbálnak meg küzdeni a családok a szegénység ellen. A lányok családjának ugyanis hozományként állatok és pénz is jár, a menyasszonyokat egyfajta fizetőeszközként használják.

A korai kiházasítás mögött nemcsak a szegénység, hanem több évszázados hagyomány is áll. A kormány megpróbálta visszaszorítani a gyerekházasságokat, és törvénytelennek nyilvánította a 15 éves kor előtti házasságkötést. Néhány szülőt megbüntettek és bebörtönöztek, viszont a távoli falvakban nehezen lehet érvényesíteni a jogszabályokat. Ráadásul ebben a kultúrában értéknek számít a gyerek, mivel tud segíteni a földeken és a ház körül. A fiatal anyák így nem tehetnek mást, gyereket szülnek.

Az élelmiszerhiány és a gyakori gyerekhalálozás ellenére Niger népessége nő a világon a leggyorsabban. Itt egy nőnek átlagosan több mint hét gyereke van, a lakosság nagyon fiatal, fele tizenöt éven aluli. A jelenleg 17 milliós ország lakossága az előrejelzések alapján 2050-ra 59 millióra nő majd.

Főldműves család Nigerben. Az éhínség miatt nő a gyerekházasságok száma
A girl takes a break from tilling a field with her family in southern Niger in this July 1, 2005 file photo. Experts say innovations and initiatives will be critical if the world is to feed itself over coming decades as the population soars, cities sprawl and climate change takes its toll. By 2050, the planet will need at least 70 percent more food than it does today to meet both an expected rise in population to 9 billion from 7 billion and changing appetites as many poor people grow richer, experts say. Feeding a world of 9 billion will require fundamental changes to unsustainable but well-entrenched policies and practices, said Robert Watson, chief scientific adviser to Britain's Department of Environment and Rural Affairs and a former chair of the Intergovernmental Panel on Climate Change. To match Feature HUNGER-INNOVATIONS/ REUTERS/Finbarr O'Reilly/Files (NIGER - Tags: AGRICULTURE FOOD BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.