Gyerekgyilkos direktíva miatt perel Sztálin unokája

Március elejére halasztották Jevgenyij Dzsugasvilinek péntekre kitűzött tárgyalását az Eho Moszkvi rádióadó ellen indított perben, mivel a felperes ügyvédei időt kértek a bemutatott bizonyítékok tanulmányozására.

Jevgenyij Dzsugasvili azért perelte be az orosz rádiót, amiért ott elhangzott, hogy Sztálin aláírt egy direktívát, amelynek értelmében 12 éves kortól gyerekeket is ki lehet végezni a nép ellenségeiként.

Alekszej Venyegyiktov, az ellenzékiként számon tartott Eho Moszkvi főszerkesztője a moszkvai Presznya kerületi bíróságon újságíróknak elmondta: bemutatták a bíróságon a direktíva létét bizonyító iratokat, de a felperesek kérték a tárgyalás elnapolását, hogy tanulmányozni tudják a bizonyítékokat.

Venyegyiktov szerint az iratokat az Állami Levéltárból szerezték be, de a felpereseknek kételyeik támadtak azok valódiságát illetően.

A bíró március 5-re javasolta elnapolni a tárgyalást - ez Sztálin halálának az évfordulója -, de a felperesek ezen felháborodtak, ezért végül március 3-ára tűzték ki az időpontot.

"Ha megnyerjük a pert, az újabb szög lesz Sztálin koporsójában" - mondta Venyegyiktov.

Leonyid Zsura, Dzsugasvili képviselője kijelentette: az alperesek által bemutatott anyagot dokumentumokkal fogják cáfolni. "Tanulmányoznunk kell, nincs-e a beterjesztett bizonyítékok között hamisítvány, mert a Sztálint gyűlölőknél előfordul, hogy nem valódi iratokat mutatnak be" - mondta.

A kifogásolt mondat tavaly október 16-án hangzott el Matvej Ganapolszkij szerkesztő szájából. Dzsugasvili azzal az indoklással támadta meg, hogy tudomása szerint nagyapja ilyen direktívát nem írt alá, és mintegy 60,2 millió forintnak megfelelő kártérítést követelt.

Dzsugasvili korábban már beperelte a Novaja Gazeta című, ugyancsak ellenzékiként számon tartott lapot is Anatolij Jablokov "Bűnösnek Beriját ismerték el" című cikke miatt, de keresetét októberben egy másik moszkvai kerületi bíróság azzal utasította el, hogy a cikk a szerző személyes véleményét tartalmazza, amelyhez az illetőnek joga van. Decemberben a moszkvai városi bíróság elutasította Dzsugasvili fellebbezését is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.