Gyerekfeleségnek csend a neve

Évente több tízmillió kiskorú lányt adnak férjhez szerte a világon. Sorsuk ellen ők gyakorta akkor sem tehetnek szinte semmit, ha a gyakorlat illegális.

A két megszeppent kislány körül nagy a sürgés-forgás. Mindenhol színes szalagok, csillámló arannyal befuttatott, hosszú vörös ruhák és rikító smink. India egyik északi államában, Rádzsasztánban ünnepnap van: a két kicsi nővér esküvője. Bár egyikük 11, a másikuk mindössze hatéves, férjhez adják őket – ugyanúgy, ahogy több tízmillió sorstársukat is szerte a világon Dél-Afrikától Afganisztánig.

A gyerekházasságok negyven százalékát Indiában kötik. Igaz, csakúgy, mint máshol a törvény itt is tilaltja és százezer rúpiára (körülbelül félmillió forintra) rúgó büntetéssel sújtja a gyakorlatot, ez ritkán zavar bárkit is: a vendégek önfeledten táncolnak, a hindu papok pedig éneklik az ünnepi dalokat. Sőt, az egyik örömapa még panaszkodik is a kormányra, amiért erőszakkal akarna felszámolni egy évezredes hagyományt.

Erre sok esély persze nincs. A gyerekházasság annyira mélyen gyökerezik a társadalomban, hogy egyszerűen senki nem jelenti az eseteket a hatóságoknak. Főleg vidéken nem, ahol néha minden falulakó meghívást kap a napokon át tartó ceremóniára, amely egy-egy családnak hozzávetőlegesen egyévi megélhetésébe kerül. A hagyomány oka egyébként éppen a szegénység. Egy olyan országban, ahol az emberek jelentős része napi húsz rúpiából, azaz száz forintból él, egy családnak érdekében áll, hogy mielőbb mások gondjára bízza a lánysarjakat.

Nagy úr a hagyomány, de az emberi jog is az – hangoztatják ezzel szemben azok a jogvédők, akik a kiskorúként házasságra kényszerített lányok védelmében lépnek fel. Ezek a  nem csak arra hivatkoznak, hogy nem ritkán akaratuk ellenére kényszerítenek élethosszig tartó kapcsolatba egy-egy pubertáskorba alig eljutott tinédzsert, hanem arra is, hogy a korán házasodó lányok gyakorta írni-olvasni sem tanulnak meg a feleségesdi miatt.

Így Rukhmani sem: ahogy a 26 éves, kétgyermekes anya a BBC-nek arról beszélt, már húsz éve házas, de analfabétaként a tűző nap alatt, fullasztó hőségben kell megkeresnie a napi betevőt ahelyett, hogy tanult emberként élne. Az esküvő okozta traumáért a lányoknak valószínűleg csak sovány vigaszt jelent, hogy nem kell mindjárt össze is költözniük az ifjú férjjel; elég, ha ezt "csupán" 14-15 éves korukban teszik meg.

Egy nőkkel foglalkozó nemzetközi kutatóközpont, az ICRW felmérése szerint azokat a nőket, akik 18 éves koruk előtt házasodnak Indiában, kétszer annyi erőszak éri férjük részéről, mint azokat, akik csak később lépnek frigyre valakivel.

Néha persze akad, aki ellenáll a családi akaratnak. Kiút van is, ám csak nagyon keveseknek adatik meg: a bangladesi Munninak sikerült elhelyezkednie a textiliparban. Elmondása szerint szövőnőként már annyi pénzt keres és ad haza, hogy családja rég elfelejtette, hogy valaki egyszer még vőlegénynek is bejelentkezett az akkor 13 éves lányért.

Krishna menyasszonyi ruhájában
Child bride Krishna,11, sits during a marriage ceremony at her husband's home in a village near Kota, located in the northwestern state of Rajasthan, in this May 16, 2010 file photo. The legal age for marriage in India is 18, but weddings like these are common, especially in poor, rural areas where girls in particular are married off young. Some 47 percent of women aged between 20 and 24 years old are married before the age of 18, according to the government's latest National Family Health Survey. To match feature CHILDMARRIAGE/ REUTERS/Danish Siddiqui/Files (INDIA - Tags: SOCIETY POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.