Gyerekeket talált el a NATO

Az észak-atlanti szervezet elismerte hétfőn, hogy legkevesebb kilenc civil halálát okozta egy szombati légitámadásával a dél-afganisztáni Hilmend tartományban, és bocsánatot kért.

Hamid Karzai afgán elnök szerint a támadás civil halálos áldozatainak száma 14.

A NATO helikoptereket mozgósított egy támaszpontja védelmére Nauzad körzetben a lázadók támadása miatt. A helikopterekről kilőtt rakéták két lakóházat is eltaláltak. Az áldozatok zöme gyerek volt. Az összecsapásban egy NATO-katona is meghalt.

A katonai szövetség tisztségviselői hozzátették, hogy egyelőre nem világos, hány polgári áldozata van a légicsapásnak, mert egymásnak ellentmondóak az afgán tisztségviselők nyilatkozatai is.

Karzai közleményében súlyos hibának és gyilkosságnak nevezte a történteket. Az afgán elnök utolsó figyelmeztetést intézett az amerikai csapatokhoz és vezetőikhez, hogy vessenek véget az egyoldalú műveleteknek. Elmondtuk az Egyesült Államoknak és a NATO-nak, hogy egyoldalú és haszontalan műveleteik ártatlan afgánok halálát okozzák, sértik az emberi és az erkölcsi értékeket, de úgy tűnik, nem hallgatnak ránk - írta Karzai.

A dél-afganisztáni Hilmend a tálibok fellegvára: a szövetségesek itt szenvedték el legsúlyosabb veszteségeiket. A tartományt a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) amerikai parancsnokság alatti csapatai ellenőrzik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.