Gyerekeket öltek meg, amiért nem akartak bandatagok lenni

Gyerekek halhattak meg Hondurason azért, mert nem akartak beállni a helyi bűnbandákba.

A hondurasi hatóságok nyomozást indítottak legalább hét gyermek halálának ügyében, ugyanis a gyanú szerint azért végeztek velük, mert nem csatlakoztak a helyi bűnszervezethez, írja a BBC. Legutóbb egy hétéves fiú holttestét találták meg, akit a jelek szerint meg is kínoztak, 13 éves bátyját pedig szintén megölték.

Mind a hét eset az elmúlt hónapban történt San Pedro Sula városában, egy igen rossz hírű, bandák által uralt környéken. Helyszíni tudósítók szerint a negyedben tapasztalt rendkívüli erőszak két rivális banda, a Mara 18 és a Mara Salvatrucha háborújának köszönhető, amely több tucat ember életét követelte.

Honduras főállamügyésze tegnap a helyszínre utazott, hogy maga is jelen legyen a nyomozás során. Mint mondta, a bandaháború csak az egyik nyom, amin elindultak, más is okozhatta a gyerekek halálát. Nyomozók szerint azonban szinte biztos, hogy ez áll a háttérben.

Az ENSZ április elején publikált jelentése rámutatott, hogy Latin-Amerika az egyik legveszélyesebb régió. Világviszonylatban a gyilkosságok közel negyven százalékát – 437 ezer eset – 2012-ben Amerikában követték el, többségüket Közép- és Dél-Amerikában. A kontinens legveszélyesebb országa Honduras, ahol 100 ezer emberre 90,4 gyilkosság jutott, közel kétszer annyi, mint Venezuelában – pedig a latin-amerikai ország igen kétes hírnevet szerzett magának a rendkívül magas bűnözési ráta miatt –, de még a drogháború sújtotta Mexikó is messze elmarad mögötte 21.5-ös bűnözési rátájával.

A hondurasi bandák a környező országokban – pl. El Salvador vagy Guatemala – is jelen vannak, és becslések szerint több ezer ember haláláért felelősek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.