Gyerekek is vannak halálsoron Iránban

Az elmúlt tíz évben majdnem száz kiskorút végeztek ki Iránban, s az sem volt ritka, hogy tíz év alatti lányokat kényszerítettek férjhez. Az Amnesty International 10 tényt szedett össze Iránról abból az alkalomból, hogy Ali Akbar Szalehi, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője és az Iráni Iszlám Köztársaság elnökhelyettese ma előadást tart a Magyar Tudományos Akadémián.

Fél év telt el a történelmi jelentőségű nukleáris megállapodás óta, amelyben Irán megígérte, hogy visszafogja atomprogramját, a vezető nagyhatalmak pedig cserébe feloldották az Iszlám Köztársasággal szemben érvényben lévő gazdasági szankciókat. Azóta számos ország képviselői élénkítették fel a kapcsolatot Iránnal, s az Iszlám Köztársaság vezetői is befektetésösztönző „világ körüli turnéra" indultak. 

Emberi jogi szervezetek azonban azóta is gyakran adnak hangot aggodalmuknak, ugyanis az emberi jogi helyzet nem javult. Ali Akbar Szalehi, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője, és az Iráni Iszlám Köztársaság elnökhelyettese ma Magyarországon tart előadást, s az Amnesty International (AI) ez alkalomból összeszedett tíz, emberi jogi szempontból aggályos tényt, ezekből válogattunk.

Gyerekek a siralomházban

Kevesen tudják, hogy Iránban semmi nem tiltja, hogy egészen kicsi gyerekeket halálra ítéljenek. A lányokra 9, a fiúkra 15 éves kortól szabhatnak ki halálbüntetést. Az AI szerint 73 gyermeket végeztek ki az elmúlt tíz évben, az ENSZ szerint pedig legalább 170 fiatalkorú elkövető van jelenleg siralomházban.

30 gramm kokain elég a halálbüntetéshez 

Rendkívül szigorúak a kábítószerekre vonatkozó törvények, így 30 gramm heroin vagy kokain birtoklásáért már halálbüntetés járhat Iránban.

Börtön jár a politikai ellenvéleményért

A politikai ellenvéleményt és kritikát nem igazán szereti az iráni vezetés, ennek számos aktivista esett már áldozatul. Atena Farghadani esete nagy nemzetközi felháborodást keltett: a 29 éves karikaturistát és aktivistát tavaly 12 év börtönbüntetésre ítélték „tiltott szexuális kapcsolat vádjával". Farghadani szerint azonban csupán annyi történt, hogy kezet fogott az ügyvédjével. A nőt a tárgyalás előtt erőszakkal „szüzességi és terhességi tesztnek" vettették alá. Kritikus rajzai miatt a nőt korábban is bebörtönözték, akkor kínzásra panaszkodott. Fiatal kora ellenére tavaly februárban szívrohama volt. Jelenleg senki sem tudja, hogy pontosan melyik börtönben tartják fogva.

Tavaly napi három kivégzést tartottak

A tavalyi év első felében átlagban naponta három embert végeztek ki. Az AI adatai szerint 2015. január 1. és 2015. július 15. között 694 halálos ítéletet hajtottak végre, bár az iráni hatóságok csak 246 kivégzést ismertek el.

Kilenc éves feleség 

Nem ritkák a kényszerházasságok, amelyeknek gyakran kiskorú lányok esnek áldozatul. Az AI úgy tudja, hogy 201 tíz év alatti lányt adtak férjhez 2013 és 2014 között. 

Vakítás és amputálás 

Iránban nem mindenki végzi siralomházban, de így is elég kemény büntetésekre lehet számítani, már lopásért is. Nem ritka a korbácsolás, a végtagok eltávolítása vagy a vakítás. Az AI beszámol egy tavaly nyári esetről, amikor egy férfinak négy ujját vágták le lopásért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.