Gyerekei vádolják az ujgur emigráns vezetőt

A Kínában élő ujgurok emigrációban élő vezetőjét a hatóságok után rokonai is azzal vádolják, hogy ő szította az északnyugat-kínai Hszincsiang (Xinjiang) autonóm régió székhelyén július elején kirobbant zavargásokat. Jogvédő szervezetek szerint a kínai kormány többször zaklatta Rebíja Kadír gyerekeit.

- A te hibádból számos, különféle etnikai csoportokhoz tartozó ártatlan ember életét vesztette az Urumcsiban kitört zavargásokban - írta az Új Kína hírügynökség jelentése szerint Rebija Kadír két, Kínában élő gyereke anyjuknak címzett levelében, amelyet több más rokon is aláírt.

Kadír rokonai arra kérik az Ujgur Világkongresszus 2005 óta egyesült államokbeli száműzetésben élő vezetőjét, hogy tevékenységével ne tegye tönkre az ujgurok "kiegyensúlyozott és boldog" életét Hszincsiangban.

Rebija Kadír fia, Kahar és lánya, Rokszingul a levélben emlékezteti anyját, hogy a kínai kormány jól bánik az ujgurokkal mindazok ellenére, amit ő (Rebija Kadír) tett. "Gyakran mondják nekünk: az anyátok felel azért, amit tett. Ehhez nektek nincs közötök" - áll a levélben.

Független források nem erősítették meg, hogy a július 24-én keltezett, ujgur nyelvű levelet valóban Kadír rokonai írták. Az Ujgur Világkongresszus szóvivője azt mondta, hogy a levél hamis, és a kínai kormány "könnyedén tud gyártani ilyen jellegű írásokat".

Rebija Kadírnak 11 gyereke van, közülük öten élnek Hszincsiangban. Jogvédő szervezetek szerint a kínai kormány többször zaklatta az ujgur vezető gyerekeit. Rokszingult például több hónapra házi őrizetbe helyezték 2006-ban, miután szemtanúja volt annak, hogy a biztonsági erők bántalmazták két bátyját - állította annak idején az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet. Egy ujgur jogvédő csoport szerint Rokszingult és nagybátyját ismét házi őrizetbe helyezték a tavalyi pekingi olimpia előtt.

A kínai hatóságok kezdettől fogva azt állították, hogy Rebija Kadír szította és irányította a július 5-én kitört zavargásokat, amelyek 197 halálos áldozatot követeltek Urumcsiban. Az ujgur vezető ezt tagadta, s azt hangsúlyozta, hogy a véres incidens eredetileg az ujgurok békés megmozdulásával kezdődött.

A kínai rendőrség bejelentette vasárnap, hogy 319 újabb gyanúsítottat vett őrizetbe az északnyugati autonóm területen. Korábban a hatóságok arról számoltak be, hogy több mint 1600 embert vettek őrizetbe a zavargásokkal kapcsolatban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.