Gyerekcsíny miatt csaptak össze a muzulmánok és a keresztények

A Kairótól északra fekvő egyiptomi kisvárosban öten haltak meg a muzulmánok és keresztények közötti fegyveres összetűzésben.

Az összecsapást az váltotta ki péntek este Hosszusz városban, hogy keresztény gyerekek ráfirkáltak egy iszlám vallási intézmény falára: egyes források szerint fordított kereszteket, mások szerint viszont horogkereszteket. Továbbá állítólag egy muzulmán férfi becsmérlő megjegyzést tett a keresztényekre.

A városrész keresztény és muzulmán lakosai ezután heves szóváltásba keveredtek egymással, majd előkerültek automata fegyvereik, és a kialakult tűzharcban meghalt négy keresztény, egy muzulmán, és megsebesültek további nyolcan.

Hoszni Mubarak volt elnök hatalmának két évvel ezelőtti megdöntése óta jelentősen megnőtt a keresztények és a muzulmánok közötti összetűzések száma a túlnyomórészt muzulmán egyiptomi társadalomban. A 83 millió lakosnak mintegy 10 százaléka kopt keresztény. Mubarak bukása óta a radikális muzulmánok szabadabbnak érzik magukat.

Mohamed Murszi jelenlegi elnök, akit a Muzulmán Testvériség jelöltjeként választottak meg tavaly júniusban, megígérte, hogy a hatóságok megvédik a keresztények jogait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.