Gyerek végezte ki az Iszlám Állam foglyát

Kivégezte izraeli arab foglyát a szunnita szélsőséges szervezet. Mohamed Szaíd Iszmáil Muszallam megöléséről egy videót is közölt az Iszlám Állam (IS). A felvétel tanúsága szerint a férfivel egy tíz év körüli gyerek végzett.

Mohamednek azért kellett meghalnia, mert a dzsihadisták úgy vélték, hogy a Moszad ügynöke.

Az Iszlám Állam fegyveresei által kedden közzétett, 13 perces felvételen a tizenkilenc éves Mohamed Szaíd Iszmáil Muszallamot - a korábban kivégzett foglyokhoz hasonlóan - narancssárga rabruhában mutatják.

A férfi arról beszél, hogyan szervezték be és képezték ki a Moszadnál. Mohamed szerint apja és testvére is bátorította őt, hogy az izraeli titkosszolgálatoknak dolgozzon.

Az izraeli arab férfit ezután kiviszik a szabadba, ahol egy tíz év körüli fiú egy fejlövéssel kivégzi őt. A katonai egyenruhát viselő gyerek ezután még három lövést ad le a férfi testére.

Reuters szerint az izraeli hatóságok egyelőre nem tudták megerősíteni a közösségi médiában is közzétett felvétel hitelességét.

Móse Jaalon védelmi miniszter szerdán az izraeli közszolgálati rádióban hangsúlyozta, hogy a radikális iszlám elterjedt a Közel-Keleten, és a térség stabilitását fenyegeti. Izraelből több tucat arab fiatal csatlakozott eddig az Iszlám Államhoz és ment harcolni Szíriába és Irakba.

„Többen közülük meghaltak, másokat elfogtak, vagy visszatértek, de ez nem egy széles körű jelenség az arabok között” - tette hozzá Jaalon, aki szerint az IS-nek az internet révén nem ütközik nehézségekbe tanainak a terjesztése.

A rádióban megszólalt a kivégzett Mohamed Szaíd Iszmáil Muszallam testvére, Ahmed is, aki szintén tagadta, hogy Mohamed a Moszad ügynöke lett volna. Szerinte testvérét azért ölték meg, mert megpróbált elszökni és hazatérni.

Ahmed szavai szerint fizetés és házasság hamis ígéretével csábították Törökországon át az Iszlám Államba, ahol öt hónapon át Szíriában harcolt. Családja előzőleg nem tudott elutazási szándékáról, majd a Facebook és telefon segítségével ismét kapcsolatba léptek egymással. Édesanyjuk egészsége megromlott, és kétszáz dollárt küldtek neki a hazatéréshez, de ekkor az Iszlám Állam képviselői letartóztatták.

Az izraeli hatóságok januárban bejelentették, hogy elfogtak hét arab állampolgárt, akik megpróbálták létrehozni az Iszlám Állam helyi szervezetét. Izraelben jelenleg 1,4 millió ember, az ország mintegy húsz százaléka arab nemzetiségű.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.