Gyenge hadsereggel riogat a Pentagon

Egy felkészületlen, rosszul felszerelt amerikai hadsereg néz majd szembe a jóval fejlettebb technológiát használó ellenséggel, ha a Pentagont is sújtják a beígért megszorítások.

Az amerikai katonai erő drasztikus visszaesésével riogatott az Egyesült Államok védelmi minisztere arra az esetre, ha a tervezett költségvetés-csökkentések az előirányzottaknak megfelelően sújtják a Pentagont.

Chuk Hagel helyi idő szerint szerda este Washingtonban a kilátásba helyezett megszorításokról rendkívüli sajtóértekezletet tartott, amelyen egybehangzó értékelések szerint a kongresszusnak üzent.

A miniszter egyfajta katasztrófa-forgatókönyvet vázolt a jövőre nézve, amennyiben a Pentagon már a 2014-es költségvetésben több 50 milliárd dollártól esik el, az elkövetkező tíz évben pedig összesen mintegy 500 milliárdtól. Hagel szerint ebben az esetben az amerikai nemzet egy olyan hadsereggel rendelkezik majd, amelyik rosszul felkészült, alulfelszerelt, és ilyen állapotban kényszerül majd szembenézni a jóval fejlettebb technológiával rendelkező ellenségekkel.

A miniszter felsorolta azokat a fő „áldozatokat”, amelyeket a tárcának kellene meghoznia a költségvetés drasztikus megnyirbálása esetén.

Utalt arra, hogy a repülőgép-anyahajók számát a jelenlegi 11-ről 8-ra vagy 9-re kellene csökkenteni, ami a legalacsonyabb szintet jelentené a második világháború óta. Felvázolta azt is, hogy a hadsereg, illetve a haditengerészet létszámát több tízezerrel kellene csökkenteni, ami a létszámot tekintve szavai szerint az 1950-es szintre süllyesztené az amerikai haderőt.

A szövetségi kormány idén márciusban határozta el a költségvetés kényszerű csökkentésének programját. A megszorítások terhét jelentős mértékben a védelmi minisztériumnak kell viselnie, és első lépésben csaknem 50 ezer polgári állás került veszélybe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.