Gyászt és szégyent érez Gauck a múltért

Putyinnak írott levelében Joachim Gauck német szövetségi államfő "elnézést" kért a náci Németország által a Szovjetunió ellen indított háború miatt.

"Mélységes gyásszal és szégyennel gondolok arra a megsemmisítő célú háborúra, amit a náci Németország indított a Szovjetunió ellen. Németország történelmi tudatában van annak, amit a német katonák, SS-egységek és Sonderkommandók műveltek és amit Leningrád lakosságának el kellett szenvednie" – a többi között ezt írta Joachim Gauck német szövetségi államfő abban a levélben, amit Vlagyimir Putyin orosz elnöknek küldött.

Gauck azért emelte ki a második világháború idején 900 napig tartó, s több mint egymillió halálos áldozatot követelő leningrádi blokádot, mert azt 1944 január 27-én törte át a szovjet haderő. Egy évvel később, 1945 január 27-én szabadította fel a Vörös Hadsereg az auschwitzi koncentrációs tábort.

A német parlamentben, a Bundestagban hétfőn mindkettőről megemlékeztek, a Holokauszt-napi ülés vendégszónoka Danyiil Granyin orosz író volt, aki átélte a leningrádi blokádot és azt műveiben fel is dolgozta.

Joachim Gauck
German presidential candidate Joachim Gauck arrives at Germany's Federal Assembly in Berlin, March 18, 2012. Gauck is poised to become Germany's third president in just two years on Sunday after winning support from the country's main political parties, but the feisty theologian may prove an awkward partner for Chancellor Angela Merkel. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.