'Azt mondta, ez csak a kezdet és mindenkit felrobbant!'

Virágokkal és könnyekkel emlékeztek meg a moszkvaiak a fővárosi metróban a 39 halálos áldozatot követelő hétfői kettős bombamerényletről a keddi országos gyásznapon. Több mint hatvanan továbbra is kórházban vannak, tíznél több a súlyos sérültek száma. Tudósítónk helyszíni riportja

Az első merénylet helyszínén, a Lubjanka megállóban kedden folyamatosan hozták rózsa- és szegfűcsokraikat a gyászolók, akik hatalmas tömegben gyűltek össze a csarnok közepén, ahol reggel már egy ideiglenes felirat jelezte, hogy hamarosan emléktáblát állítanak a helyszínen az áldozatokért. A megállóban szokatlanul nagy a csend, mintha a szerelvények is lassabban gurulnának be a megszokottnál. Fiatalok, idősek vegyesen, van, aki kifejezetten gyászolni jött, van, aki minden nap erre jár, ezért még közelebbinek érzi a tragédiát.

– Tegnap elaludtam. Bosszankodtam is, hogy elkésem a munkából, pedig lehet, hogy ez mentette meg az életemet – mondta egy fiatalember, mereven az egyre gyarapodó virághalomra nézve. A moszkvai számítástechnikus szerint ilyen támadás bármikor bekövetkezhet. – Ezt nem lehet fémdetektorokkal és rendőrökkel megakadályozni - mondta Szergej, megjegyezve, hogy csak politikai megoldás hozhat sikert, ha valóban észak-kaukázusi terroristák állnak a támadás mögött, ahogyan azt a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) állítja, az öngyilkos terroristanők maradványai alapján. – Az nem vezet sehova, ha mindig bejelentjük, hogy a terroristákat meg kell semmisíteni. Ez így csak arra jó, hogy indulatot szítson a kaukázusiak és a szlávok között újra és újra - mondta Szergej, utalva Vlagyimir Putyin kormányfő, majd Dmitrij Medvegyev államfő hasonló jellegű kijelentésére. A fiatalember szerint a tragédiáért Moszkva kaukázusi politikája is felelős. – Nem lehet azzal magyarázni a történteket, hogy a muzulmánok és a kaukázusiak nem emberek. Bárkit zombivá lehet tenni, és még az sem biztos, hogy a nők maguk hozták működésbe a bombát - figyelmeztetett Szergej, emlékeztetve arra, hogy a hatóságok két szláv külsejű nőt is keresnek, akik a videofelvételek szerint a helyszínre kísérhették a merénylőket. (Velük együtt egy harminc év körüli kaukázusi férfi után is kutatnak a hatóságok. Információk szerint az ő kíséretében jöttek kisbusszal a fővárosba az öngyilkos merénylők Észak-Kaukázusból.)

A metró gyászoló csendjét egy hatvanas úr törte meg, meglökve maga előtt egy kaukázusi fiatalembert. - Azt mondta, ez csak a kezdet és mindenkit felrobbant! Szemét! - a metróban nagy számban jelenlévő rendőrök azonban közbeavatkoztak, elállva az útját a férfinak, mialatt a fiatalember gyorsan elhagyta a metrót. Az öregúr láthatóan készült a fellépésre. Ezután nyakkendőjét szépen megigazította, mielőtt teátrálisan elhelyezte szegfűjét a virágokon. A reakció megmagyarázza, miért látható kevesebb kaukázusi a városban. – Az unokaöcsém inkább nem ment edzésre sem, nehogy nekiessen valaki – vallotta meg egy neve elhallgatását kérő csecsen asszony.

Többen zarándokútra keltek a metrón: a Lubjanka után a hétfői támadás második színhelyére, a négy megállónyira fekvő Park Kulturihoz utaztak, ahol szintén óriási virághalom gyűlt össze a hasonlóan mély csendben. Többen napszemüvegük mögé rejtették könnyeiket, halkan szipogtak vagy a szuvenír ikonokkal keretezett gyertyák fényébe révedtek.

– Órákon át azt hittem, hogy a fivérem is megsérült – emlékezett vissza egy idős asszony. Csak később derült ki, hogy a nyilvánosságra hozott listán csak egy névrokona állt. Ljudmila ezután fontosnak érezte, hogy a megkönnyebbülés ellenére megemlékezzen az áldozatokról. - Biztosan meglesznek a merénylők, ezek nem nyugszanak. A nép közé kéne dobni az ilyeneket, nem pedig bíróságon elítélni. - mondta a nyugdíjas asszony. Az "ilyenek" alatt azonban valóban a terroristákat érti, nem a kaukázusiakat. - Ugyan már, ilyen nyomorult gazemberek mindenütt vannak. Nálunk éppen annyi, mint náluk. Nem lehet csak azon az alapon elítélni valakit, hogy kaukázusi, vagy kendőt visel - mondta Ljudmila, aki a biztonsági intézkedések szigorításában sem hisz. - Nem állhat mindenki mellett rendőr. Persze, lehetnek gyanús alakok, de nem nézhetünk mindenki kabátja alá - vélte, megjegyezve, hogy szemlátomást az elmúlt évek kemény észak-kaukázusi fellépése és a hírekből ismert terroristák megsemmisítése önmagában nem vezetett eredményre.

A hivatalos reakciók szerint azonban egyelőre a szigorítások és a terroristák elleni harc folytatása a megoldás kulcsa. A törvényhozás felsőházában felmerült a halálos ítéletek végrehajthatóvá tétele terrorista merénylők esetében. (Halálos ítéletek jelenleg is kiszabhatók, de a 11 éve érvényben lévő moratórium miatt nem végrehajthatók.) Ugyanakkor az alsóház polgári jogi parlamenti bizottságát vezető kommunista párti képviselő, Pavel Krasenyinnyikov az Interfax hírügynökségnek elmondta: nem az öngyilkos merénylőket nyilván hidegen hagyó halálbüntetésre van szükség, hanem a bűnüldöző szervek hatékonyságának növelésére. Igaz, a Medvegyev által összehívott, a bíróságok működésének tökéletesítéséről szóló keddi ülésen az elnök maga is a büntető-törvénykönyv szigorítását javasolta.

Az elnök és a kormányfő között kisebb versengés folyik hétfő óta a terrorista támadást követő intézkedések nyilvánosság előtti koordinálásáért. A támadás nyomán krasznojarszki útját megszakító Vlagyimir Putyin kormányfő még a szibériai városból videokonferenciát tartott minisztereivel, így Medvegyev bejelentése ellenére nem került sor az elnök részvételével tartandó kormányülésre.

Medvegyev hétfő reggel még „a polgárok jogainak” figyelembevételével meghozandó intézkedésekről beszélt, este már Putyinhoz hasonlóan a „terroristák megsemmisítése” volt beszédének kulcseleme. Az elnök hétfő este virágot helyezett el a támadás helyszínén, ezután Putyin - Krasznojarszkból megérkezve, egyenesen a repülőtérről - gyors látogatást tett a sérülteket ellátó egyik kórházban.

Kedden ismét Putyin uralta a sajtót, a közlekedésbiztonsági intézkedésekről szóló ülésén tett nyilatkozatával. - A rendvédelmi szervek becsületbeli kötelessége, hogy a csatornák legaljáról is előkaparják a most alámerülő terroristákat és Isten színe elé állítsák őket - mondta a kormányfő, aki tizenegy éve, a volgodonszki és a moszkvai lakóházrobbantások után hasonlóan nyilatkozott, kijelentve, hogy a „terroristákat akár a mosdóban elkapva kell kikészíteni”. Azóta Oroszországot és a fővárost több súlyos terrortámadás és több száz áldozattal járó túszdráma rázta meg.

 

 

Hamis riadók. Bombariadó miatt kiürítették kedd este a Megváltó Krisztus Székesegyházát, ahol a merénylet áldozatainak emlékére gyászmisét tartottak délelőtt. A terrortámadás óta már a metrót is érte egy hamisnak bizonyult telefonos riasztás. Utóbbi esetben az elkövetőt - egy 31 éves alkoholista nőt - őrizetbe vették.

 

Megemlékezés a Lubjanka megállóban
Moszkva
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.