Gyásztüntetés Iránban

Az iráni elnökválasztáson a alulmaradt Mir Hoszein Muszavi ellenzéki jelölt több tízezer híve gyűlt össze csütörtök délután Teherán belvárosában közös gyászra hét tüntető kt nappal ezelőtti halála miatt.

Szemtanúk szerint a Khomeini imám tér megtelt fekete gyászruhás, kezükben gyertyát tartó tüntetőkkel. Muszavi korábban arra kérte a résztvevőket, hogy a hétfőn lelőtt hét tüntetőre emlékezve öltözzenek a gyász színébe. Többen „ENSZ - hol vagy?" feliratú transzparenseket emeltek a magasba.

Mások „Hol vannak a testvéreink?” és „Miért öltétek meg a testvéreinket?” transzparenssel vonultak fel . Egy felirat pedig az izraeli hadsereg múlt év végi, ez év eleji gázai övezeti offenzívájára utalva felvetette: „Mi megsirattuk Gázát, de értünk ki fog sírni?”

Az ellenzéki tüntetők nyíltan dacolnak Szajed Ali Hamenei ajatollahhal, az ország vallási és politikai vezetőjével, aki a tiltakozó megmozdulások kirobbantása után nemzeti egységre - az elnökválasztási eredmény mögötti egységes felsorakozásra - hívta fel az irániakat. A tüntetők egyelőre a hivatalos választási eredmény ellen, nem pedig a teokratikus államrendszer ellen emelték fel hangjukat; ez utóbbi megdöntésének esélyei halványnak tűnnek. A mostani megmozdulások a legnépesebb utcai tüntetések az Egyesült Államok által támogatatott Mohammad Reza Pahlavi sah hatalmát megdöntő 1979-es iszlám forradalom óta.

A hétfői több százezres tüntetés azonban a forradalom alatti tömegmegmozdulásokra emlékeztetett, a sorozatos tiltakozások pedig megkérdőjelezik, hogy valóban Hameneié az utolsó szó minden fontos kérdésben.

A Borna iráni hírügynökség hétfőn bírált egyes vallási vezetőket, amiért a korábbi választásoktól eltérően ezúttal nem gratuláltak az elnökválasztás győztesének, vagyis Ahmadinezsádnak. Az iráni hatóságok csütörtökön meggátolták, hogy az Ahmadinezsád bírálói közé tartozó Ali Akbar Hasemi Rafszandzsani volt elnök két gyermeke elhagyja az országot – jelentette a Farsz hírügynökség, de nem jelölte meg értesülése forrását. Rendszerpárti diákok Rafszandzsani fiának és lányának őrizetbe vételét követelték.

A múlt pénteki elnökválasztást a hivatalos adatok szerint Mahmúd Ahmadinezsád hivatalban lévő államfő nyerte meg. Muszavi választási csalásra hivatkozva az eredmény érvénytelenítését és új választások kiírását követelte. Hívei a választási eredmény szombati kihirdetése óta minden nap tüntetnek Teheránban.

A szóvivő elmondta, hogy az Őrök Tanácsa megkezdte a múlt heti voksolással kapcsolatban benyújtott, összesen 646 panasz  "alapos kivizsgálását". A kifogásokat a három érintett - Mir Hoszein  Muszavi, Mehdi Karubi és Mohszen Rezai - személyesen is felvetheti a  testület szombati rendkívüli ülésén.

A síita klérus 86 tagjából álló Szakértői Tanács közben  üdvözölte a magas – 85 százalékos – részvételi arányt, ám a Mahmúd  Ahmadinezsád elnök győzelmét mutató, viszont az ellenzék részéről  vitatott választási eredményekről nem nyilatkozott.

A hivatalos végeredmény szerint Ahmadinezsád a szavazatok 62,6  százalékát szerezte meg, legfőbb riválisa, az egykori kormányfő  Muszavi 33,75 százalékot kapott. Muszavi választási csalásra  hivatkozva az eredmény érvénytelenítését és új választások kiírását követelte, hívei a választás óta minden nap tüntetnek Teheránban.

A teheráni hírszerzési és biztonsági ügyek minisztériuma bejelentette, hogy az elnökválasztás napján több, Irán külföldi ellenségeihez - köztük Izraelhez kötődő - terrorista csoportot is leleplezett, amely forgalmas helyeken robbantásokat tervezett végrehajtani. Az állítólagos célpontok között volt az Ersad és az al-Nabi mecset is. Irán gyakran vádolja két „ősellenségét”, az Egyesült Államokat és Izraelt azzal, hogy meg akarják ingatni az iszlám köztársaság belpolitikai helyzetét.

 

 

Gyászolók az iráni fővárosban
Gyászolók az iráni fővárosban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.