Gyász Olaszországban, a halottak száma lassan eléri a háromszázat

Nemzeti gyász kezdődött Olaszországban, miután szerdán halálos földrengés pusztított az ország középső részén.

Félárbócra eresztették zászlókat szombaton egész Olaszországban. Matteo Renzi olasz miniszterelnök szombaton Ascoli Picenóban, Marche régió fővárosában vett részt a szerda hajnali földrengés áldozatainak temetésén. Sergio Mattarella Amatrice-be látogatott, ahol a katasztrófa a legnagyobb kárt okozta, s a legtöbb halálos áldozatot követelte. 

A katasztrófa Amatrice-ben okozta a legtöbb kárt
A katasztrófa Amatrice-ben okozta a legtöbb kárt
Ciro De Luca / Reuters

Közép-Olaszországot szerdán hajnali 3 óra 36 perckor egy Richter-skála szerinti 6,2 erősségű földrengés rázta meg. A földmozgás következtében több épület összedőlt, rengetegen rekedtek a romok alatt. A halálos áldozatok száma szombatra már elérte a 284-et. Még körülbelül egy tucatnyi embert eltűntként tartanak számon. A sérültek száma négyszáz közelében jár. Az áldozatok között főleg olasz állampolgárok vannak, de külföldi turisták és életüket vesztették a tragédiában.

A mentési folyamatokat továbbra is utórengések nehezítik. Az egyik földmozgás 4,7-es erősségű volt, s súlyosan megrongált egy hidat Amatricéban. Szombaton is mértek földmozgást, ezek közül egy volt négyes erősségű. A földrengés következtében több mint 2000 ember vált hajléktalanná.

Az olasz kormányt többen támadják azért, hogy nem sikerült megelőzni a tragédiát - írja a BBC. Kritikusok szerint tanulhattak volna a 2009-es L'Aquila-i földrengésből, amely 300 halálos áldozatot követelt.

A történelmi falvakban és városokban található épületeknek nem kell földrengésbiztosnak lennie, ráadásul a hegyvidékes területeken a házakat rendszerint magasabb, bizonytalanabb területekre építik. Matteo Renzi a tragédia után törölte a helyiek adókötelezettségeit és bejelentette az "Olasz házak" elnevezésű kezdeményezést, amely felvenné a harcot a kritikusan rossz minőségű építkezésekkel. A kormányfő ugyanakkor "abszurdnak" tartja, hogy teljesen földrengésbiztos épületeket tudnak építeni ebben a régióban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.