Gyárfoglalás Venezuelában

A vegyi termékeket gyártó amerikai cég, a Clorox venezuelai leányvállalata közleményben figyelmeztetett, hogy nem vállal felelősséget a leállitott termelés felujitásának következményeiért. A gyár két, Miranda és Carabobo államban lévő telepét ugyanis pénteken munkások foglalták el.

Az eseményen, a Los Valles de Tuyi gyáregységnél megjelent Jorge Arreaza venezuelai alelnök is, aki a munkások kérésének eleget téve, megerősítette a két telep „ideiglenes elfoglalását". Az alelnök „bűnös példának" nevezte, hogy a tulajdonosok magukra hagyták a munkásokat , egyben a termelés újraindítását ígérte. Ám részleteket nem közölt a mikéntről.

A Clorox 1990 óta van jelen Venezuelában. Múlt hétfőn jelentette be a munka beszüntetését a dél-amerikai országban kialakult kedvezőtlen gazdasági feltételekre, veszteséges működésére hivatkozva. Mint állítja, az utóbbi három évben termékeik két-harmadát befagyasztott, államilag rögzített áron kellett értékesíteniük . (Ez korábban Hugo Chávez, majd a mostani Maduro-kormány szociálispolitikájának egyik fontos alapköve.) Idén az infláció már 60 százalékos Venezuelában, s a cég nem jut hozzá elfogadható áron dollárhoz a termelés folyamatosságát biztositó importhoz – szólt az indoklás.

A multicég két venezuelai gyáregységének munkásai azt kifogásolják, hogy a termelés leállításáról nem értesítették őket előzetesen, s most munkalehetőség nélkül maradtak. Ezért döntöttek a gyárfoglalás mellett.
A Clorox szombati közleményében nyomatékosította, hogy a vegyi tisztítóanyagok termelése, így a klór használata műszakilag igen összetett folyamat. A termelés leállításakor miden biztonsági intézkedést megtettek, ha az újraindítás a dolgozók egészségét veszélyeztetné, avagy bármiféle más környezeti károkat okozna, azért a venezuelai kormánynak kell vállalnia a felelősséget.

Számos multinacionális cég, a Colgate-Palmolive Co.-tól az Avon Products Inc.-ig, jelentette már be termelése visszafogását Venezuelában, a Cloroxhoz hasonló indokokra, a pénzátváltási kontrollra, a rögzített árrendszerre és a gazdasági növekedés hiányára hivatkozva. Több külföldi légitársaság is átmenetileg csökkentette a Venezuelát érintő járatait, ám a Maduro-kormány igyekezett adósságát csökkenteni a légitársaságokkal szemben, így az utóbbi hetekben valamelyest javult a helyzet ezen a téren.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.