Gyanúsított lett a spanyol király veje

Inaki Urdangarint, I. János Károly király kisebbik lányának férjét, Palma de Mallorca hercegét közpénzek elsikkasztásával vádolják.

Hivatalosan is gyanúsítottá nyilvánították I. János Károly spanyol király vejét, Inaki Urdangarint. A király kisebbik lányának férjét, Palma de Mallorca hercegét közpénzek elsikkasztásával vádolják. Urdangarin jelenleg Washingtonban él, de hamarosan kénytelen lesz hazarepülni: február 6-ra beidézték az első kihallgatásra.

A királyi család nem kommentálta a reggeli hírt. Korábban többször hangoztatták, hogy tiszteletben tartják a független igazságszolgáltatás működését. A király azt is elismerte, hogy "veje nem viselkedett megfelelően". A királyi rendezvényeken egyelőre nem vehet részt, a családot a jövőben főképp a trónörökös pár, Fülöp és Letizia, Asztúria hercege és hercegnője képviseli majd a nyilvánosság előtt.

Urdangarin szobra már nem szerepel a királyi család tagjai között a madridi viaszmúzeumban: igaz, nem vitték messzire, csupán a sportolók közé helyezték át. Urdangarin háromszoros olimpiai bronzérmes kézilabdázó, akinek sportsikereit továbbra is messzemenően elismerik. Meze továbbra is ott lóg a barcelonai Palau Blaugrana sportcsarnokban – de az eljárástól ez sem menti majd meg.

Az Urdangarin-botrány következményeként a király idén először nyilvánosságra hozta a fizetését: eszerint 292 ezer eurót keresett, igaz, ennek 40 százaléka adó formájában visszacsorgott az állami kasszába. De 175 ezer eurójával még mindig a messze legjobban kereső közhivatalnok (a miniszterelnök csupán 78 ezer eurót kap). I János Károly nem fizet társadalombiztosítást, így nyugdíjra sem jogosult, más kérdés, hogy nem is szorul rá. Fia, Fülöp trónörökös tízéves kora óta 146 ezer eurót kap, de ebből szintén adózik. Zsófia királyné és Letizia, a trónörökös felesége nem kap fix összeget, de nem panaszkodhatnak, idén összesen 346 ezer eurót költött rájuk a király. Ám a királyi vők, köztük a sikkasztással vádolt Urdangarin nem részesült a királyi költségvetésből.

I. János Károly évente 8,4 millió euróból gazdálkodik, ebből négymillió a személyzeti kiadásokra megy el: a királyi család 500 embert foglalkoztat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.