Gyanús rokonait mentette a volt miniszter

A volt pénzügyminiszterről pénteken kiderült, hogy három rokona titokzatos módon lekerült a gyanús svájci bankszámlákkal rendelkező görög személyek listájáról.

Jeórjiosz Papakonsztantinu volt a kidolgozója az első görög megszorító programnak, amelyet 2010-ben fogadtak el. Ugyanabban az évben adták át a francia hatóságok a pénzügyminisztériumnak a mintegy kétezer fős névsort azokról, akik valószínűsíthetően adóelkerülésre használják a svájci számláikat.

Egy most folyó ügyészi vizsgálatban az Athénban található listát összevetették egy másolattal, amelyet a múlt héten kértek ki Franciaországtól, és megállapították a hamisítás tényét. A volt miniszter pártja, a baloldali Paszok pénteken leszögezte, hogy Papakonsztantinu "a lehető legrosszabb módon kezelte" a névsort, és kizárta a politikust a pártból.

A Lagarde-listának is nevezett dokumentum pár hete szivárgott ki a sajtóba, és botrányt kavart már csak azért is, mert bebizonyosodott, hogy az országot két evvel ezelőtt irányító vezetők nem mutattak érdeklődést iránta, elmaradt az adatok ellenőrzése, az adócsalók megbüntetése. Papakonsztantinu a kiszivárogtatás után indult vizsgálat során tagadta a hamisítást, és közölte: nem hajlandó elfogadni a bűnbak szerepét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.