Gúnyolódott az elnökön, megszorongatják a humoristát

Vizsgálatot indítanak egy népszerű egyiptomi humorista ellen, amiért sértegette Mohamed Murszi elnököt.

Basszem Juszef televíziós műsorában „aláásta Mohamed Murszi elnök tekintélyét”, ezért hivatalosan is panaszt tettek ellene.

A doktor Juszef internetre feltöltött videói révén vált híressé, amelyekben közéleti szereplőket figuráz ki. Ezek után egy televíziós műsort is kapott, amely hetente háromszor kerül adásba az egyik független egyiptomi csatornán. A műsorban mindenkit nevetségessé tesz, legyen az tévés kolléga, vagy nagy tiszteletnek örvendő muzulmán tudós.

Legutóbbi áldozata Murszi elnök volt. Juszef a rajzokon fáraónak ábrázolta az elnököt, Szuper Murszinak hívta, de ezenkívül nyomtatta már képét párnára, és kigúnyolta a beszédeit. Egy iszlamista ügyvéd ezt már nem hagyta, és panaszt nyújtott be ellene, ennek eredménye a vizsgálat. A BBC helyi tudósítója szerint a humorista ellen az utóbbi időben többen is panaszt tettek, de ezeknek nem igazán lett eredménye.

Egy független újság eközben azt állítja, ellenük a szólásszabadság korlátozásával vádolt elnökség tett panaszt, és azzal gyanúsítják a lapot, hogy „téves híreket” terjesztettek, amelyek „alkalmasak a köznyugalom és a közbiztonság megzavarására.” Állítólag egyik cikkükben jól informált forrásokra hivatkozva azt írták, hogy Murszi meglátogatja azt a kórházat, ahol Hoszni Mubarakot is kezelik. Később a cikket frissítették, eszerint Murszi látogatását törölték, és csak az elnök felesége ment be a kórházba egyik rokonához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.