Eső szakította meg a bangkoki csatát

Egy katona fejlövésben meghalt, mintegy húszan - többségében tüntetők - megsebesültek, amikor a thai biztonsági erők szerdán gumilövedékekkel és a levegőbe lőtt éles lőszerekkel megakadályozták Bangkok északi részén, Talad Thainál, hogy a vörös ingesek teherautós-motoros konvoja újabb tábort hozzon létre egy piacon.

Ezzel a 27-ik halálos áldozatát követelte az Abhiszit-kormány lemondását Bangkok utcáin március eleje óta követelő vörös ingesek és a fegyveres erők összecsapása. Az AP szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy a feltételezések szerint a katona "baráti tűzben" vesztette életét.

A szerdai összetűzést egy trópusi felhőszakadás szakította félbe, a tüntetők 200 kisteherautóból és több száz motorosból álló konvoja ezután visszatért a főváros bevásárló- és szállodaközpontjában, Ratchaprasongnál kialakított bázisállásukra. Ide vonták össze fő erőiket a vörös ingesek, miután április 10-én a rendőri és katonai alakulatok - 25 halottat és 800 sebesültet okozó csatában - próbálták meg első ízben kiszorítani őket a belvárosi utcákból.

A főleg szegényebb vidékiekből toborzódott tüntetők az utóbbi napokban megerősítették Ratchaprasongnál a gumikerekekből, bambuszrudakból formált védőfalukat a két kilométeres sátortábornál, felkészülve a hadsereg támadására. Több ezer katona és rohamrendőr - néhányszáz méter távolságból - néz farkasszemet velük. Kedden a vörös ingesek négy órán át megbénították a közeli Silon Roadnál haladó magasvasút forgalmát, mert úgy hitték, hogy azon érkezik a katonai erősítés. A Reuters beszámolója szerint szerdára virradóra valóban voltak csapatmozgások. Suthep Thuangsuban miniszterelnök-helyettes nyilatkozatában világossá tette, hogy már nem tűrik hosszú ideig a vörös ingesek demonstrációját, mert „a tüntetők letértek a békés útról".

Politikai megoldás továbbra sem körvonalazódik. A vörös ingesek engedtek kezdeti követelésükből, és immár 90 napot adnának új választások kiírására, ám Abhiszit Veddzsadzsiva ezt is elutasítja. A bangkoki elit tart attól, hogy a 2006-ban puccsal megdöntött Thakszin Shinawatra hívei - így a vörös ingesek - ezúttal is győznének a választásokon, miként történt a katonai kormányzás végeztével, 2007 végén. A külföldre távozott Thakszin két utódkormányát aztán 2008-ban a fővárosi vállalkozói köröket és a középrétegeket képviselő sárga ingesek tüntetései, köztük Bangkok repülőtereinek tíz napos elfoglalása buktatta meg. Akkor a hadsereg nem alkalmazott erőszakot.

Most újra mozgolódnak a sárga ingesek, akik nyomást próbálnak gyakorolni a kormányra és főleg a hadseregre, hogy számolják fel a vörös ingesek immár hetedik hete tartó megmozdulását, mert az visszaveti az üzleti életet és a turizmust. A vállalkozók szervezete szerint napi egymillió dollár veszteség éri őket, hogy a vörös ingesek Bangkok népszerű bevásárló-központjában ütötték fel a táborukat. Az ottani szállodák kiürültek.

A thaiföldi turisztikai hatóság közlése szerint Bangkok nemzetközi repülőtere az ilyenkor szokásos napi 30 ezer utas helyett csak 21 ezret fogad, több külföldi csoport, főleg Kínából, lemondta a látogatást. Számos ország, köztük a magyar Külügyminisztérium is weboldalán figyelmeztette a Thaiföldre készülőket, hogy kerüljék el Bangkoknak azokat a körzeteit, ahol a tüntetések zajlanak, mert terrorcselekményektől lehet tartani.

A bangkoki magyar nagykövetség telefonérdeklődésünkre azt a tájékoztatást adta, hogy a népszerű vidéki üdülőhelyek, így Pattaya, Phuket vagy Samui szigetének turistaforgalmát eddig nem érintette a fővárosi feszült helyzet. Hozzájuk nem jelentkezett be segélykéréssel magyar állampolgár.

Thai katonák Bangkokban
Bangkok, 2010. április 28. Thaiföldi katonák gumilövedékkel lövik a katonai államcsínnyel megbuktatott Thakszin Sinavatra volt kormányfõ vörös inges támogatóit Bangkokban 2010. április 28-án. Thakszin Sinavatra hívei a thaiföldi miniszterelnök lemondását és új választások kiírását követelik hetek óta. (MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.