Guineában is összecsaptak a keresztények és muzulmánok

Keresztények és muzulmánok csaptak össze Guinea keleti részén pénteken és szombaton, s az első jelentések szerint legkevesebb egy halálos áldozata is van az összetűzéseknek.

Rendőrségi források szombaton 29 sebesültről számolt be, és mint mondták: nyolcnak közülük aggodalomra ad okot az állapota. Két személyt eltűntként tartanak nyilván.

A vallási felekezetek hívei a nyugat-afrikai ország délkeleti térségében lévő városában, Nzérékoréban csaptak össze. Lőfegyverekből leadott lövések is hallatszottak, Szombatra már lehiggadtak a kedélyek, de szórványos lövöldözések még előfordultak.

Az eseményekről az állami televízió is beszámolt, de nem közölt részleteket. A helyi hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el este fél nyolctól reggel öt óráig.

Boureima Condé guineai agrárminiszter, aki korábban ebben a térségben volt kormányzó, szombat délután kormányküldöttség élén a városba érkezett. A Nzérékoréban január óta pattanásig feszült a légkör a helyi keresztény és muzulmán közösségek között.

A két felekezet között január 29-én támadtak nézeteltérések. Muzulmán fiatalok egy mecsetet fémkordonnal vettek körül a pénteki ima idejére, Egy keresztény asszony a piacról hazatérőben át akart jutni az útakadályon, de a muzulmánok nem engedték továbbhaladni, hanem zaklatták őt. Az asszony állítása szerint rizzsel tömött zsákját és pénzét is elvették tőle feltartóztatói.

A keresztények az asszonyon esett sérelmeket akarták megtorolni pénteken azzal, hogy az eheti imát megzavarják. Motorkerékpárjaikkal megállás nélkül száguldoztak a mecset körül, majd az ima végeztével bezárták az épületet. Ez felbőszítette a muzulmánokat, akik a hatóságokat azzal vádolták, hogy a keresztényekkel vállalnak cinkosságot.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.