Guatemalai kórházban az egykori szoftverguru

A Guatemalába átszökött amerikai John McAfee, az internetes antivírus szoftverjének egyik volt guruja csütörtökön két állítólagos enyhébb szívrohama miatt kórházba került. Így egyelőre elkerülte a kitoloncolást a szomszédos Belize-be, ahol a rendőrség egy, ugyancsak amerikai állampolgárságú szomszédja meggyilkolásának ügyében akarta kihallgatni.

Az egykor multimilliomos, most 67 éves McAfeet a guatemalavárosi bevándorlási hivatal épületéből szállították kórházba, miután csütörtökön a közép-amerikai ország külügyminisztériuma elutasította a politikai menedékjogi kérelmét. Még szerdán az országba történt illegális belépés vádjával vették őrizetbe. A guatemalai sajtó csütörtök délben azt az értesülést közölte, hogy az Interpol kezdeményezésére órákon belül átadják az egykori Brit Honduras, azaz Belize hatóságainak.

Ügyvédje, Telesforo Guerra, aki korábban Guatemala legfőbb ügyésze volt, s beadta a külügyminisztériumnak védence menedékjogi kérelmét, azt állította, hogy McAfee a szívroham következtében képtelen volt beszélni, s nem tudta végtagjait mozgatni.

McAfee mintegy négy éve élt a Belize-hez tartozó Ambergris Caye karibi szigeten, a helybéliek szerint zavart alakként viselkedett, valószínűleg gyakorta volt kábítószer hatása alatt. Ha utazott, testőrök kísérték. A házából három héttel ezelőtt tűnt el húszéves guatemalai barátnőjével együtt, majd hétfőn Guatemalavárosban adott életjelet magáról. A helyi sajtónak és külföldi tudósítóknak is azt állította, hogy ártatlan, nincs köze szomszédja halálához, a korrupt hatóságok Belize-ben alaptalanul vádolják, miután nem volt hajlandó kétmillió dollár kenőpénzt kifizetni. Azért nem hajlandó feladni magát, mert ha visszatér, akkor biztos, hogy megölik.

Mint a Reuters magyar idő szerint csütörtök este jelentette, Guatemala külügyminisztere, Harold Caballeros elutasította a menedék megadását.

A belize-i rendőrség azt állítja, hogy McAfeet érintett félként kívánja kihallgatni szomszédja, Gregory Faull halála ügyében, akivel a nyomozás szerint vitába keveredett. Nem vádolják hivatalosan azzal, hogy ő követte volna el a gyilkosságot.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma a nap folyamán csak annyit közölt az ügyről, hogy guatemalai követségük is megadja a "megfelelő konzuli segítséget" őrizetbe vett állampolgáraiknak.

McAfee a nyolcvanas évek végén futott be a nevéről elnevezett internetes antivírusszoftverjével. Cégét, a McAfee Associatest később eladta az Intel Corp.-nak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.