Guantánamón felel szeptember 11-ért Kálid Sejk Mohammed

A szeptember 11-én végrehajtott terrortámadások feltételezett kitervelőjét, Kálid Sejk Mohamedet, valamint négy tettestársát haditörvényszék elé állítják - jelentette be szerdán a Pentagon.

Az öt férfit azzal vádolják, hogy kitervelték és végrehajtották a 2001. szeptember 11-én New Yorkban, Washingtonban elkövetett terrortámadásokat, amelyeknek 2976 halálos áldozata volt. A terroristák által eltérített egyik utasszállító repülőgép a pennsylvaniai Shanksville közelében zuhant le - jelentette az MTI. 

Kálid Sejk Mohammed  a 09/11-es merényletek értelmi szerzőjének tartja magát
Khalid Sheikh Mohammed a hatóságok bejelentése szerint letartóztatása napján a pakisztáni Rawalpindiben

Robert Gibbs volt fehér házi szóvivő korábban azt mondta: a magát a szeptember 11-i terrortámadások értelmi szerzőjének nevező kuvaiti férfi "megtér teremtőjéhez", és "valószínűleg kivégzik a förtelmes bűnökért, amelyeket elkövetett." Gibbs szavait Ramzi Kassem, több guantánamói fogoly védőügyvédje élesen bírálta, mondván: a megfogalmazás durván sérti az ártatlanság vélelmét. Most az amerikai védelmi minisztérium azt közölte a CNN jelentése szerint: "ha elítélik, az ötöket halálra ítélhetik". A tévécsatorna hírportálja egyben emlékeztet, Barack Obama elnök képtelennek bizonyult választási ígérete teljesítésére, azaz a guantánamói támaszpont bezárására. Vizsgálta annak a lehetőségét, hogy több feltételezett terroristát vonjanak felelősségre szövetségi (polgári) bíróság előtt, ezzel azonban csak politikai vihart aratott Obama - mutat rá a CNN.   

Az amerikai sajtóban a KSM betűnéven emlegetett férfival és feltételezett bűntársaival szemben négy éve is a Pentagon emelt vádat, akkor még katonai eljárásban, az ún. szeptember 11-i összeesküvési perben. A vádak között 2973 rendbéli gyilkosság szerepelt - egy-egy minden áldozat után. 2008 végén Sejk Mohammed minden vádpontban bűnösnek mondta magát, és kérte, hogy ezt további tárgyalás nélkül fogadják el. Ám időközben felszámolták a guantánamói katonai pereket. Eric Holder igazságügyminiszter tavaly novemberben jelentette be KSM tárgyalásának áthelyezését szövetségi büntetőfórum elé. Mint időközben bebizonyosodott, a szélsőséges iszlamista férfit a Bush-időszakban a vízbe fulladás hatását megközelítő, ma már kínzásnak tartott módszerrel vallatták - csak 2003 márciusában 183 alkalommal, állítólag egy titkos, lengyelországi CIA-bázison.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.