Grúzia szerint Moszkva megzsarolta az ENSZ-főtitkárt

Éles kirohanást intézett Grúzia az ENSZ és Oroszország ellen, mondván hogy Moszkva megzsarolta a világszervezet főtitkárát, hogy az jelentős változtatást eszközöljön a kaukázusi országról készített legfrissebb jelentésében.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a világszervezet Biztonsági Tanácsának benyújtott legutóbbi jelentésében körvonalazta a Grúzia és két szakadár régiója, Abházia és Dél-Oszétia közötti törékeny béke fenntartására vonatkozó javaslatait. A korábbi gyakorlattól eltérően azonban a szövegben nem szerepelt, hogy Abházia Grúzia részét képezi.

A két szakadár régió a tavaly augusztusi orosz-grúz villámháború után kiáltotta ki függetlenségét, amelyet Oroszország elismert.

Alekszandr Lomaia grúz ENSZ-nagykövet a brit hírügynökségnek kijelentette, hogy az ENSZ Titkársága orosz zsarolásnak engedve változtatott a gyakorlaton. Lomaia szerint Moszkva közölte Ban Ki Munnal, hogy megvétózza azt a határozatot, amellyel a Biztonsági Tanácsnak meg kell hosszabbítania az abháziai ENSZ-megfigyelők június 15-én lejáró mandátumát; enélkül ugyanis a megfigyelőket ki kell vonni.

Oroszország visszautasította Lomaia állításait.

Ban hivatala reagálásában az ENSZ-alapokmányra hivatkozott, amely szerint a főtitkár kormányoktól nem kérhet és nem kaphat utasítást.

Tűzharc Nalcsikba

Észak-kaukázusi alvilági személyek ellen indított akció során több bűnözőt, köztük a négy évvel ezelőtti nalcsiki terrortámadások egyik szervezőjét ölték meg csütörtökön az orosz biztonsági erők Kabard-Balkárföld fővárosában.

A razzia éjfél után másfél órával kezdődött, és a reggeli órákban még nem ért véget, ezért a sajtónak csak nem hivatalos forrásokból származó értesülései vannak az esetről. Ezek szerint az orosz rendőrség és titkosszolgálat emberei körülzártak egy háromemeletes nalcsiki épületet, amelynek egyik lakásában négy keresett fegyveres tartózkodott. Az épület többi lakását kiürítették, tűzoltóautók és rohamkocsik érkeztek a helyszínre.

Belügyi források szerint az akcióban megöltek több bűnözőt. A kabard-balkárföldi alvilág csúcsához tartozó személyekről van szó. Az áldozatok között van állítólag Anzor Asztemirov, a négy évvel ezelőtti nalcsiki terrortámadások egyik szervezője, aki részt vett korábban Csecsenföldön az orosz erők elleni fegyveres harcokban.

2005 októberében csecsen és helyi muszlim gerillák nagyszabású összehangolt támadást intéztek Kabard-Balkárföld fővárosának belügyi, biztonsági és katonai épületei ellen. A terrortámadásokban legalább 139 ember vesztette életét. A kabard-balkárföldi legfelsőbb bíróságon jelenleg 58 ember ellen folyik eljárás a nalcsiki ostrommal összefüggésben.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.