Grúzia kezdeményezte a tavalyi háborút Dél-Oszétiában

Grúzia indította el a tavalyi grúz-orosz fegyveres konfliktust Dél-Oszétiában - áll az EU nemzetközi bizottságának jelentésében. Bár a szerdán bemutatott dokumentum ezzel részben igazolja az orosz hadsereg dél-oszétiai beavatkozását, Moszkva mégsem lehet elégedett, miután a svájci Heidi Tagliavini vezette bizottság szerint a konfliktus eszkalációjáért Oroszországot is felelősség terheli.

Az értékelésből így mind a grúz, mind az orosz fél a saját igazát alátámasztó érveket olvashatja ki: az EU állandó tárgyalópartnereként Oroszországot képviselő Vlagyimir Csizov szerint ezzel bebizonyosodott a grúz elnök, Mihail Szaakasvili felelőssége, míg Tbilisziben úgy látják, a jelentés bemutatta, hogy Grúziának nem volt más választása, mint fegyverrel megpróbálni visszaszerezni a hivatalosan hozzá tartozó, ám tizenhat éve elkülönülten - Oroszország aktív támogatását élvezve - működő Dél-Oszétiát és Abháziát.

A két területen - amelyeket a konfliktus után Moszkva egyoldalúan független országoknak ismert el, amit azóta Nicaragua és Venezuela követett - az orosz fél nemzetközi felhatalmazással békefenntartóként volt jelen 1993 óta, így a jelentés szerint az első orosz katonai ellenlépések igazolhatók voltak, mivel eleinte védelmi jellegűek voltak. Azonban hamarosan "túlreagálta" a helyzetet, azzal, hogy Dél-Oszétiából Grúzia további területeire lépett, valamint, hogy nem akadályozta meg az orosz erők mögött haladó irreguláris csapatok által elkövetett fosztogatásokat.

Bár Tbiliszi nem csupán áldozata a konfliktusnak, a jelentés után is Moszkvának maradt több magyaráznivalója, amit csak megerősít az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) eheti vitája: a kedden elfogadott határozatban a szervezet a grúz menekültek visszatérése mellett követeli, hogy az év végéig Moszkva tegye lehetővé az EU megfigyelőinek beutazását Abháziába és Dél-Oszétiába, amitől Oroszország mindeddig elzárkózott és az orosz külügyminisztérium szerdai nyilatkozatában is időszerűtlennek nevezte a követelést.

- A határozat azonban semmit sem fog megváltoztatni, mindkét fél továbbra is kitart a maga álláspontja mellett - nyilatkozta az Echo Moszkvi orosz rádiónak Gregol Vasadze grúz külügyminiszter. Ezt igazolja, hogy a PACE többsége elutasította a határozat "ultimátum jellegét". A kezdeményezés szerint januártól felfüggesztették volna Oroszország tagságát az Európa Tanácsban, amennyiben nem teljesülnek a parlamenti közgyűlés követelései, ám ezt 83-40 arányban leszavazták.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.