Grúzia: társbérlet a hatalomban

Miheil Szaakasvili grúz elnök szerdán kormányfővé nevezte ki legnagyobb politikai riválisát, Bidzina Ivanisvilit, aki súlyos vereséget mért az államfő pártjára az október eleji parlamenti választásokon.

A kinevezést a napokban összeülő új parlamentnek még meg kell erősítenie, ám ez aligha okoz majd gondot Ivanisvili számára, hiszen az általa vezetett koalíció 85 helyet birtokol a 150 tagú törvényhozásban. Szaakasvili egyidejűleg közölte, hogy a milliárdos kormányfő visszakapja grúz állampolgárságát, amitől tavaly azért fosztották meg, mert az üzletember francia útlevelet kapott. A grúz törvények tiltják a kettős állampolgárságot.

A kinevezéssel kényes hatalmi társbérlet alakult ki a kaukázusi köztársaságban, amit Ivanisvili azzal akar meghaladni, hogy – mint többször jelezte – megpróbálja lemondásra bírni Szaakasvilit. Az alkotmány jövőre életbe lépő módosításai értelmében a kormányfő hatásköre amúgy is az államfő kárára fog bővülni – ez várhatóan még inkább kiélezi majd a két ellenlábas politikus viszályát. Ivanisvili megnevezte kormánya tagjait is. Elemzők szerint több kulcspozíciót a rózsák forradalma nyomán elűzött Eduard Sevardnadze egykori híve kap meg. A legnagyobb visszhangot az váltotta ki, hogy az új energiaügyi miniszter Kaha Kaladze volt futballsztár lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.