Gripen-ügy: kivásárolja magát a nyomozásból a gyártó

Egy amerikai-brit alku alapján Svédország is a Gripen-ügy lezárására kényszerülhet. Az érintett cégek kvázi kivásárolnák magukat a gyanú szerint többek között Magyarországon elkövetett korrupció utáni nyomozásból.

Az Egyesült Államok és Anglia nyomozó hatóságai megállapodtak a British Aerospace System-mel és a svéd Saabbal, amely szerint az érintett cégek a dél-afrikai, a cseh és a magyar Gripen vadászgépek eladása érdekében kifizetett kenőpénzek miatt hatalmas összegű büntetést hajlandóak fizetni. Ennek fejében az angol hatóságok - amennyiben az alkura az angol Korrupcióellenes Hivatal, az SFO is végleg rábólint - lezártnak tekintik az ügyet.

Az angol törvények értelmében egy lezárt nyomozás után már nem szolgáltathatnak anyagot Svédországnak. Christer van der Kwast, a svéd korrupciós ügyeket vizsgáló főügyész az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy ez az alku az ő kezét is megköti, így nem tehet mást, mint hogy ő is lezárja a svédországi nyomozást.

Gripen vadászgépek a félhomályban – a beszerzésekről egyre több információ derül ki?
Gripen vadászgépek - homály van

A magyar, a cseh és a dél-afrikai hatoságok maguk viszont folytathatják a nyomozást, de kizárólag a saját állampolgáraik és a magyar intézmények ellen - mondta Kwast. Aki tehát abban bízott, hogy a magyar hatóságok munkáját elvégzik majd Stockholmban, úgy tűnik, csalatkoznia kell.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.