Grass mellett tüntettek Németországban

A szervezők szerint nem az irodalmi Nobel-díjas írót kellene pellengérre állítani a bírálatokkal és az Izraelből való kitiltással, hanem azokat a politikusokat, akik az Iránt sújtó gazdasági szankciókkal mind inkább elmélyítik a közel-keleti válságot.

Az Izraelt bíráló költeménye miatt a zsidó államból kitiltott Günter Grass irodalmi Nobel-díjas német író mellett is kiálltak Németországban a hétfőn véget ért húsvéti béketüntetéseken.

A felvonulásokon mindenekelőtt az atomenergia használata és a németországi fegyverexport ellen tiltakoztak, és követelték a német katonák kivonását Afganisztánból. A péntek óta országszerte rendezett 80 megmozduláson az utóbbi évekhez képest kevesen vettek részt, az egyik legnagyobb tüntetésen, a Berlinben rendezett szombati demonstráción is csak mindössze másfél ezren jelentek meg.

A szervezők hétfőn szolidaritásukat fejezték ki Günter Grass íróval. Hangsúlyozták: nem Grasst kell pellengérre állítani, hanem azokat a politikusokat, akik az Iránt sújtó gazdasági szankciókkal mind inkább elmélyítik a közel-keleti válságot. Hozzátették: Grass versében csupán "a maga módján" felhívta a figyelmet egyebek között arra, hogy Izrael több mint 250 nukleáris robbanótöltettel rendelkezik, de nem engedélyezi atomarzenálja ellenőrzését és nem csatlakozott az úgynevezett atomsorompó egyezményhez.

Az iráni konfliktus témáját feldolgozó, Amit el kell mondani című prózaversében Grass arról ír, hogy Izrael nukleáris potenciálja egyre nagyobb, és bár nem titokban gyarapodik, de ellenőrizetlen. A zsidó állam így veszélyezteti az "egyébként is törékeny világbékét", amit feltétlenül el kell mondani, mert előfordulhat, hogy „holnap már késő lesz”. Grass bírálta Németországot is, amiért ismét eladott Izraelnek egy tengeralattjárót, amelyet szakértők szerint el lehet látni nukleáris robbanótöltettel felszerelt rakétákkal. Grass Iránra utalva azt írta, hogy a németektől vásárolt izraeli tengeralattjáróról egy olyan országra lehet csapást mérni "mindent megsemmisítő robbanótöltettel", ahol "egyetlen egy atombomba létét" sem sikerült bizonyítani.

Németország nyugati felében - brit mintára - a hatvanas évek elején kezdődtek a húsvéti békemenetek. A tüntetések tetőpontjukat a hidegháborús fegyverkezési versennyel párhuzamosan a nyolcvanas években érték el, amikor a fő követelés az atomfegyverek betiltása volt. Azokban az években százezrek vonultak az utcákra a német városokban

A keleti tömb összeomlását követően a békemegmozdulások részvevőinek száma visszaesett, tavaly azonban ismét tízezrek tüntettek, a demonstrációknak a fukusimai atomkatasztrófa és a csernobili atomszerencsétlenség 25. évfordulója adott aktualitást.

Őrizze meg keménységét, Grass úr - küldi jókívánságait az irodalmi Nobel-díjas felé egy hölgy a hagyományos berlini békemeneten. Párja azt üzeni: engem nevezhetnek antiszemitának, ha ez a békét segíti
People hold placards in support of German author Guenter Grass during the traditional Ostermarsch (Easter March) denouncing war and non-peaceful foreign policy in Berlin April 7, 2012. The Ostermarsch is an anti-war and anti-nuclear protest movement that dates back to civil rights movements of the 1950s and 60s. In a poem published earlier this week, Grass, the Nobel Prize-winning writer, criticised Israel and said it must not be allowed to launch military strikes against Iran. The orange placard reads, "Stay strong Mr. Grass! Against scoundrels Welt, Bild and Taz (German newspapers). Peace needs you. Where are the others?" and the white sign reads, "I rather let you call me anti-Semitic if that benefits peace." REUTERS/Thomas Peter (GERMANY - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.