Gránátvetők árnyékában jön az új miniszterelnök

Légvédelmi fegyverek és gránátvetők zajától visszhangzott vasárnap a parlament környéke Tripoliban. A törvényhozás épületére egy milícia támadt rá. Páncélozott járművekkel hajtottak a törvényhozás elé, amelyre azonnal tüzet is nyitottak, mígnem a kormányhű egységek meg nem futamították őket. A parlament – amely felett egy idő után fekete füst kezdett gomolyogni – a támadáskor nagyrészt üres volt, mert a képviselőket ugyanis előre figyelmeztették egy várható támadásra, de a fegyverek zajára környékbeli üzletek bezártak, az utcákról pedig mindenki eltűnt.

A vasárnapi incidens csak még egy jele annak, hogy az új Líbia vezetése és hadserege képtelen uralni a Moammer Kadhafi rezsimjének 2011-beni megdöntésében oroszlánrészt vállaló, ám azóta egymással is rivalizálni kezdő milíciákat, amelyek az ország nyugati felét, de más körzeteit is az ellenőrzésük alatt tartják.

Pénteken a keleti országrész nagyvárosában, Bengáziban követelt hetven életet a Kalifa Haftar tábornok vezette egységek és a helyi iszlamisták között kitört összetűzések. A város felett repüléstilalmi zónát is kihirdettek, a tripoli vezetés viszont később felszólította a tábornokot a hadművelet leállítására, mondván, hogy azt nem egyeztették. Bengáziban és környékén tavaly novemberben vették át részben az irányítást az iszlamista milíciák, amelyek autonómiát követelve a központi tripoli vezetéstől.

A parlament elleni vasárnapi támadást az első jelentések szerint a Zintan Brigádok nevű nagyhatalmú milícia hajtotta végre, később azonban Haftar jelentkezett, hogy az attakra valójában ő adott utasítást – és követelte a parlament felfüggesztését. Líbia új miniszterelnökére, Ahmed Maitíkra és kabinetjére a törvényhozásnak a jövő héten kell jóváhagyását adnia. Az észak-afrikai országnak két hónapja nincs működőképes kormánya – emlékeztet ennek kapcsán a Reuters.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.