Gránáttámadás Bangkok üzleti negyedében

Legalább ötvenen megsebesültek és három személy meghalt Bangkok üzleti negyedében, a Silom Road környékén csütörtök este hat gránát robbanásakor – írta a Bangkok Post Sansern Kaewkamnerd ezredesre, a rendkívüli állapot központjának katonai szóvivőjére hivatkozva.

Hat robbanás történt Bangkok központi üzleti negyedében, a Silom Road környékén, Dusit Thani szállodánál és a Sala Daeng magaspályára emelt metróállomásnál helyi idő szerint este tíz körül. A Sala Daeng több mint ötven sebesültje között állítólag két külföldi is van. Az emberek az utcákról a bevásárlóközpontokba menekültek be. A bankokkkal, elegáns üzletekkel teli negyedet napok óta több ezer katona őrzi, megakadályozandó, hogy errefelé terjesszék tovább táborukat a vörös ingesek a szomszédos Ratchaprasong bevásárló- és szálloda negyedtől. Feltételezések szerint az M-79-es gránátvetőkkel ezúttal is olyan szélsőségesek lőttek, akik a katonák és a vörösingesek közti összecsapásban érdekeltek.

Csütörtökön a feszültség tovább éleződött a thai fővárosnak ebben az üzleti körzetében. Tegnap délben Sansern Kaewkamnerd szóvivő felszólította a vörösingeseket, hogy adják fel Ratchaprasong negyedbeli táborukat. „Az idő fogy” – mondta, hozzátéve, hogy ez nem puszta fenyegetés, hanem a valós helyzet. A vörösingesek az utóbbi két-három nap bambuszrudakból és autógumi kerekekből építettek ki barikádot, készülve a katonaság támadására. Értesülések szerint Ratchaprasongnál most csak 15 ezer fős lehet a tüntetők száma, ám van egy fekete egyenruhás védelmi osztaga is, akik fegyvereiket még a katonasággal történt április 10-i véres összecsapáskor szerezték. Az akkori bangkoki összetűzésekben 21 vörösinges és négy katona vesztette életét, a kormány állítása szerint döntően provokatőrök fegyverhasználata következtében. Ez volt a dél-kelet ázsiai ország utóbbi 18 évében a legtöbb áldozatot követelő erőszakos összecsapás. A 2006-ban katonai puccsal megdöntött, s emigrációba menekült Thakszin Shinawatra volt miniszterelnök híveinek tekintett vörös ingesek a szerintük illegitim Abhiszit-kormány lemondását és választások kiírását követelik.

A Reuters értesülése szerint az Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök által elrendelt rendkívüli állapot keretében mintegy 60 ezer katonát helyeztek készültségbe, s a vízágyúk, könnygáz és gumilövedékek bevetése mellett „önvédelmi céllal” engedélyezték számukra már az éles lőszer használatát is. A kormányfő egyébként a hadsereg egyik laktanyájában lakik, állandóan egyeztetve a katonai vezetéssel március 12. óta, amikor elkezdődött a vörös ingesek tüntetése Bangkokban.

Szerda késő este egyébként megtörtént az első fizikai összecsapás a kormány mellett kiálló jómódú fővárosiak több száz fős tüntető csoportja és a vörösingesek között. A rendőrség és a katonaság közbeavatkozásával sikerült szétválasztani a verekedőket. A magukat „sokszínű ingeseknek” nevező csoport tagjai azt kifogásolják, hogy a főleg vidékről érkezett vörösingesek hetek óta megbénítják Bangkok legnépszerűbb bevásárló-és szálloda negyedét, naponta dollármilliós veszteséget okozva az üzlet-és hotel tulajdonosoknak, árusoknak. Sajátos a „sokszínű inges” elnevezés, amennyiben feltételezhetően meg akarják különböztetni magukat a „sárgaingesektől”, akik 2008-ban négy hónapig elfoglalták Bangkokban a kormányzósági palotát, majd tíz napig a thai főváros két repülőterét is, ezzel kikényszerítve a Thakszin távollétében híveiből alakult utódkormány bukását. Akkor a Thakszin-ellenes katonaság nem használt erőszakot a sárgaingesekkel szemben. Most viszont április 10-én már megtörtént az első véres csata, s a helyszínről tudósító hírügynökségek egyre valószínűbbnek tartják, hogy a katonai vezetés valóban elszánt a vörös ingesek több mint egy hónapja tartó demonstrációjának felszámolására. Nem véletlen, hogy csütörtökön a vörös ingesek több száz fős csoportja vonult az ENSZ helyi képviselete elé, békefenntartókat kérve a világszervezettől.

Sebesült nőt visznek Bangkokban a gránátvetős támadás után
Men rush an injured woman to an ambulance after an multiple explosions near pro-government supporters rallying in Bangkok's Silom business district on April 22, 2010. A series of explosions in Bangkok's business district on Thursday wounded at least 50 people, said officials at three hospitals where the victims were taken. REUTERS/Adrees Latif (THAILAND - Tags: POLITICS CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.