Gőzerővel készülnek a szír rendezési konferenciára

Amerikai és francia kollégájával, a szír ellenzék képviselőivel és a libanoni ellenzék vezetőjével, Szaad Hariri volt kormányfővel is tárgyal vasárnaptól Párizsban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter - jelentették be pénteken Moszkvában.

Az orosz fővárosban megerősítették, hogy Lavrov a január 22-re a svájci Montreux-be tervezett, úgynevezett Genf-2 konferencia előkészítése jegyében hétfőn folytat egyeztetéseket John Kerry amerikai és Laurent Fabius francia külügyminiszterrel, valamint Lahdar Brahimival, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjával. Az orosz külügyminisztérium közlése szerint a tárcavezető Ahmad el-Dzsarbával, az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) elnökével és a szervezet főtitkárával is megbeszéléseket folytat.

A Szíriai Nemzeti Koalíció (SNC), a mérsékelt ellenzéki ernyőszervezet párizsi képviselője az Interfax orosz hírügynökségnek elmondta, hogy küldöttségük eredetileg a jövő hét elején érkezett volna Moszkvába. A SNC csütörtökön még nem döntött arról, hogy részt vesz-e a szíriai politikai rendezést célzó nemzetközi tanácskozáson. A Montreux-be áthelyezett Genf-2 nevű konferencia összehívását célzó kezdeményezést tavaly május elején, John Kerry amerikai külügyminiszter és vendéglátója Szergej Lavrov közösen jelentette be Moszkvában.  A tervek szerint Lavrov Párizsban találkozik még Szaad Haríri volt libanoni kormányfővel, a vezető ellenzéki párt, a szunnita Jövő Mozgalom vezetőjével is. A Haríri vezette ellenzék szemben áll Basár el-Aszad szíriai elnökkel és az őt katonailag is támogató szélsőséges libanoni mozgalommal, a síita Hezbollahhal. Lavrov Párizsban Nasszer Dzsaude jordániai külügyminiszterrel is tárgyal. Ezeket a konzultációkat valószínűleg már vasárnap megtartják.

Időközben Mihail Bogdanov, valamint Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettesek az orosz fővárosban megbeszélést folytattak Wendy Shermannel, az amerikai külügyminisztérium politikai ügyekért felelős államtitkárával és Robert Ford rendkívüli követtel. Az egyeztetésről kiadott orosz külügyi tájékoztatás szerint "Oroszország és az Egyesült Államok képviselői megerősítették, hogy intenzívebb erőfeszítéseket kell tenni a szíriai békeértekezletnek a tervezett időpontra, január 22-re való összehívása érdekében". Az egyeztetés résztvevői hangsúlyozták, hogy a szíriai válság rendezése kizárólag politikai-diplomáciai úton képzelhető el, a katonai megoldás "életképtelen".

Moszkva azt is sürgette, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette hatalom és a "hazafias ellenzék" fogjon össze a Szíria jövőjét és a közel-keleti térség stabilitását veszélyeztető "terrorista csoportok" elleni küzdelemben. Az amerikai külügyminiszter-helyettes nem nyilatkozott a mostani moszkvai egyeztetést követően.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.