Görögországnak itt az ítélet napja

Kritikus nap a csütörtöki a görög államadósság és a görög állam finanszírozhatóságának szempontjából. Estig jelezhetik a magánbefektetők, hogy „önként” vállalják a második mentőcsomag részét képző értékpapírcserét, azaz a görög adósság nominálisan felének, valóságban valószínűleg inkább 74 százalékának elengedését.

A sikeres adósságátrendezéshez, azaz a túléléshez a görög államnak az kellene, hogy a magánbefektetők legalább 75 százaléka önként vállalja a részvételt. Hatvanhat százalékos, kétharmados részvétel kell ahhoz, hogy egy jogszabályon keresztül „kötelezővé” tehessék a kötvénycserét. Ez az együttcselekvési klauzula, aminek életbe léptetése tulajdonképpen rendezetlen görög államcsődöt jelentene.

Csütörtök késő délután a görög hatóságok azt közölték, hogy már a magánbefektetők több mint 75 százaléka jelezte részvételi szándékát. A nagyobb görög bankok, a görög nyugdíjalapok többsége és több mint 30 európai bank és biztosító adta délutánig hozzájárulását a kötvénycseréhez, a kisebb befektetési alapok azonban egyelőre távol maradtak. – Nem altruizmusból vagyok üzletember – mondta egy befektető a BBC-nek. Görögországnak 206 milliárd eurós adósságállománya van a magánbefektetők felé.

A hónapokig tartó kemény tárgyalások során kialkudott egyezség lényege, hogy a görög államkötvényeket új, hosszú távú papírokra cserélik le, amelyeket részben Görögország, részben az eurózóna mentőalapja bocsátanak ki. Azaz a magánbefektetők a 100 eurót érő régi államkötvényekért cserébe 31,5 eurót érő hosszú lejáratú új kötvényt, és 15 eurónyi rövidlejáratú, a mentőalap által kibocsátott kötvényt, „mézesmadzagot” kapnának a görög államtól, 53,5 eurót pedig elvesztenek. Az új kötvények kamata 2014-ig két százalék lesz, 2020-ig 3 százalék, s ezután emelkedne 4,3 százalékra.

A sikeres kötvénycsere-program a második, 130 milliárd eurós mentőcsomag feltétele. A görög adósságválság elszigetelése, megoldása az egész eurózóna gazdaságára hatással van. Ezért közölte szerdán Olli Rehn, az Európai Unió pénzügyi biztosa: „Fontos, hogy minden befektető felismerje, hogy Európa a lehető legtöbb forrást tette elérhetővé az adósságátrendezéshez, és hogy a görög program továbbéléséhez nélkülözhetetlen a teljes részvétel.” A finn biztos arra a 35 milliárd euróra utalt, amennyivel az unió vesz részt az adósságátrendezésben.

A görög államadósság 2010-ben 330 milliárd euró volt, és idén mintegy 30 milliárd euróval nőtt (ez a GDP 160 százaléka) a magas, tíz százalék körüli költségvetési hiány miatt.

Cipőpucoló egy bezárt athéni üzlet előtt. Ketyeg az óra
A shoe shine man sits in front of a closed shop in central Athens February 8, 2012. Greek parties will try again on Wednesday to agree a reform deal in return for a new international rescue to avoid a chaotic default, after delays prompted some EU leaders to warn that the euro zone can live without Athens. REUTERS/John Kolesidis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS EMPLOYMENT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.