Anarchista hadszíntérré változtak a görög nagyvárosi utcák

Törékeny tűzszünet ért véget Görögországban, amikor szombaton egy rendőri lövés végzett egy athéni tinédzserrel. A vészjósló forgatókönyvek szerint az anarchisták hónapokra lángba boríthatják az athéni utcákat. Szimpatizánsaik már a berlini görög nagykövetséget is elfoglalták, Athénban könnygázzal oszlatják az estére újra gyülekező több ezer fős tömeget.

Könnygázzal oszlatják a rohamrendőrök azt a hozzávetőlegesen 300 fiatalból álló tömeget, amely a nap közben tapasztalt viszonylagos csend után gyűlt össze Athén központi terén. Szalonikiben ezzel párhuzamosan kiújultak az összetűzések, mintegy 300 fiatal randalírozott az utcákon, autókat rongálva meg és kirakatokat törve be.

Lángoló autó Athén központjában
Lángoló autó Athén központjában

Görögországra feszült nyugalom ereszkedett, miután hétfő reggelre csillapodtak a több nagyvárosban hadszíntérré változtató zavargások. Athénban már csak néhány Molotov-koktél töri meg a hétköznapi csendet, velükl a műszaki és a közgazdasági egyetemet megszálló fiatalok kínálják meg a kivonult rohamrendőröket. A tüntetők Szalonikiben is befészkelték magukat az egyetemi épületekbe. A hatóságok szerint két napig itt és a fővárosban is szünetel az oktatás.

Vasárnap még betört kirakatok, felgyújtott üzlethelyiségek és kiégett kocsik jelezték több ezer dühödt anarchista útját, aki megtorlásul vonult utcára randalírozni Andreasz Grigoropulosz haláláért. A mindössze 15 éves, kőhajigáló fiút Athén szórakozónegyedében, Exarchiában lelőtték a megtámadott rendőrök. Az erőszakos megmozdulások más nagyvárosokra, Szalonikire és Patraszra, de Krétára és Korfura is átterjedtek.

Az egyetemekhez hasonlóan ma országszerte szünetelt az oktatás a görögországi iskolákban. Kosztasz Maniatisz, az egyik tanári szakszervezeti szövetség főtitkára bejelentette, tiltakozásul az intézményekben szerdáig nem tartaják meg az órákat. A kulturális minisztérium a keddet gyásznappá nyilvánította.

A brutális rendőri fellépés nyomán Görögországban valószínűleg vége az évtizedes törékeny tűzszünetnek a hatóságok és a szélsőbaloldal között, amely a vészjósló forgatókönyvek szerint ezután akár több hónapon át honfoglalózhat még az athéni és más nagyvárosi kerületekben. A Görög Kommunista Párt és több más szélsőbaloldali szervezet is tiltakozó megmozdulásokat tartott Athénban.

Rambo nem szándékosan ölt

A görög hatóságok erélyét egy hallgatólagos tilalom korlátozza 1973. november 17. óta, amikor a hadsereg lerohanta a műszaki egyetem épületét és több diákot megölt egy sztrájkban. A napról mindmostanáig megemlékeznek szerte az országban, de nevében – November 17 – őrzi az az anarchista szervezet is, amely a mostani zavargások egyik felbujtója.

Az akkor kialakult kényes egyensúly értelmében a szélsőbaloldal megtartóztatja magát, amennyire lehet, amiért viszonzásul a rendőrök nem razziáznak néhány negyedben és nem nyúlnak a könnyed ujjgyakorlatnak számító gyújtogatások elkövetői után, csak ha nagyon muszáj. A görög anarchista amúgy elég nyughatatlan fajta, önmegtartóztatásába minden további nélkül belefér például az a bomba, amely öt napja robbant a francia AFP hírügynökség athéni irodájánál.

A mostani összetűzések mérlege 34 sérült és csak Athénban 13 letartóztatott, akiket fosztogatásért vettek őrizetbe. Az első, szombati erőszakhullámban még nem volt fosztogatás, sőt, a tüntetők elővigyázatosan kerülték a turisták által kedvelt vendéglőket és szórakozóhelyeket.

A legutóbbi halálos incidens 1985-ben hónapokig nem csillapodó indulatokat gerjesztett az athéni utcákon. A November 17 akkor egy rohamrendőrökkel teli buszt is felrobbantott. Kosztasz Karamanlisz miniszterelnöknek így van némi félnivalója, sietve le is tartóztatták a zavargásokat kiváltó incidensben érintett két rendőrt, a kormányfő pedig nyilvánosan bocsánatot kért az áldozat édesapjától.

A Grigoropuloszt halálosan megsebesítő rendőr azt vallotta, hogy figyelmeztető szándékkal használta fegyverét, és az egyik golyó csak megpattanva érte el a tinédzsert. A kollégái körében csak Rambóként ismert rendőr védelmétől ügyvédje lelkiismereti okokra hivatkozva lemondott.

Az erőszak átterjedt Berlinre is

A zavargásokkal összefüggésben 30 anarchista szimpatizáns elfoglalta a berlini görög nagykövetség épületét. A külképviselet szóvivője szerint a tiltakozók behatoltak a konzulátus wittenbergplatzi épületének fogadóhelyiségébe.

– A görög állam gyilkolta meg – hirdette az a transzparens, amelyet az álarcot viselő, feketébe öltözött fiatalok függesztettek ki a konzulátusra. A csoport hétfőn délelőtt „foglalta el” a nyugat-berlini épületet. Leszedték az épületről a görög állami zászlót, de ettől eltekintve békésen viselkednek. A csoport „látogatóként” érkezett a főkonzulátusra, s mivel a diplomá-ciai személyzet beengedte, illetve megtűri őket, a német rendőrség egyelőre nem avatkozott be. A berlini görög főkonzul tárgyalásos úton igyekszik rendezni az ügyet – írta berlini tudósítónk.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.