Görögország: idő igen, több pénz már nem

Athén kap haladékot a nemzetközi hitelezőktől folyósított mentőcsomag törlesztésére, de több pénzt már nem - mondta Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter vasárnap.

Az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (EKB) alkotta trojka szeptember elején tartott felülvizsgálati országlátogatást Görögországban, ahol további költségvetési kiigazításokra tett javaslatot. A görög kormány nemrég kétéves, 12 milliárd eurós kiigazítást jelentett be.

Jean-Claude Juncker, az Eurócsoport elnöke pénteken arról nyilatkozott, hogy nem lesz döntés az újabb hitelrészlet folyósításáról addig, amíg a trojka - várhatóan október második felében - el nem készíti jelentését az országlátogatásról.

Maria Fekter az Österreich című napilapnak adott interjúban így fogalmazott: „Igen, még várunk a trojka jelentésére, és Görögországnak még néhány intézkedést be kell vezetnie, de a futamidőt költségsemleges módon meg fogjuk hosszabbítani". Az európai pénzügyminiszterek informális ciprusi találkozója után Fekter még úgy fogalmazott, hogy Görögország több időt kap a reformok végrehajtására, több pénzt azonban már nem.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó euróövezeti szakemberek szerint az athéni kormányzat jelentősen le van maradva a vállalat reformok bevezetésében, azonban az Olaszország és Spanyolország megmentése érdekében tett jelentős erőfeszítéseket kár volna semmivé foszlatni azzal, hogy Görögországot csődbe viszik. Az IMF vezérigazgatója, Christine Lagarde is hasonlóképpen nyilatkozott a ciprusi találkozón, ahol elmondta: érdemes megfontolni, hogy a nemzetközi hitelezők több időt adjanak a görög kormánynak a reformok végrehajtására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.