Görög elnökválasztás: harmadszorra sem sikerült

Az elnökválasztás hétfőn megtartott harmadik fordulójában sem sikerült államfőt választaniuk a görög képviselőknek. Az alkotmány értelmében ezért fel kell oszlatni a parlamentet a gazdasági válság sújtotta dél-európai országban, és előrehozott választásokat kell kiírni, amelyek időpontja január 25-e lehet.
Sztavrosz Dimasznak, a tisztségre egyedüliként jelölt korábbi EU-biztosnak ezúttal sem sikerült megszereznie a szükséges többséget. A győzelemhez a harmadik fordulóban az eddigi kétszáz helyett már csupán 180 szavazat lett volna szükséges, azonban mindössze 168-an voksoltak Antonisz Szamarasz kormányfő jelöltjére. A politikus ugyanennyi szavazatot kapott az előző fordulóban is.

A Híradó szerint a törvények értelmében tíz napon belül fel kell oszlatni a törvényhozást, és előrehozott választásokat kell kiírni Görögországban.

Az idő előtti választások időpontjáról egyelőre nem született megállapodás, a kormányfő az AFP francia hírügynökség szerint január 25-ét javasolta.

A miniszterelnök szerint az előrehozott választásoknak katasztrofális következménye lesz, azokat ugyanis a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a szélsőbaloldali Sziriza párt nyerheti meg, amely újra akarja tárgyalni az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által Görögországnak nyújtott pénzügyi segély feltételeit. Ezért a piacok negatív gazdasági következményekkel számolnak a párt hatalomra jutása esetére.

A csőd szélére sodródott Görögország 2010 óta összesen 240 milliárd euró hitelt kapott az Európai Uniótól, az Európai Központi Banktól és a Nemzetközi Valutaalaptól. Noha a balkáni ország már túljutott a válság leküzdésének a nehezén, még mindig szüksége van a pénzügyi partnerei által nyújtandó hitelekre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.