Görög törés-zúzás a szomorú évfordulón

Három éve, hogy a 15 éves Alexisz Grigoropuloszt lelőtték Athénban. A görög főváros központját lezárták az évfordulón kitört erőszak nyomán.

Több tucat fekete maszkos tüntető csapott össze a kivezényelt rohamrendőrökkel Athén központjában egy diákdemonstráción. A karhatalom a kövek és a Molotov-koktélok özönére könnygázzal válaszolt; ennek felhői órákkal az incidens után is ott terjengnek a görög főváros központja, a Szintagma tér felett. A nyugalomra most hétezer rendőr vigázz a kordonokkal lezárt belvárosban.

A felvonuló fiatalok három éve megölt társukra, a 15 éves Alexisz Grigoropuloszra emlékeztek, akit 2008. december 6-án igazoltatás közben lőttek Athén Exarkeia negyedében. Gyilkosát, Epapminondasz Korkoneászt tavaly találták bűnösnek minősített emberölés vádjában. Az incidens évek óta nem látott utcai erőszakhoz vezetett.

Kedden nem ez lesz az egyedüli tüntetés Athénban: utcára mennek azok is, akik a gazdasági válságot követő megszorítások ellen akkarnak demonstrálni.

Repül a Molotov-koktél Alexisz Grigoropulosz halálának évfordulóján
A protester throws a petrol bomb against riot police guarding the parliament in Athens' Syntagma (Constitution) square during clashes December 6, 2011. Greek police fired tear gas on Tuesday at dozens of black-clad protesters in Athens who hurled petrol bombs and stones, while hundreds marched to parliament to mark the 2008 shooting of a student by police. REUTERS/Yannis Behrakis (GREECE - Tags: CIVIL UNREST POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.