Felemás hétvégéje volt a szomáliai kalózoknak

Egy sikeres és egy sikertelen támadást "könyvelhettek el" hétvégén a szomáliai kalózok: elraboltak egy görög teherszállítót, egy iráni olajtankert viszont hiába üldöztek.

A panamai zászló alatt hajózó, görög tulajdonban lévő Red Sea Spirit nevű teherhajót még csütörtökön térítették el az Ádeni-öbölben, Jemen partjainál - közölte vasárnap egy kenyai székhelyű hajózási ügynökség illetékese.

A szomáliai kalózok megtámadtak egy iráni olajszállító tartályhajót, de nem tudták hatalmukba keríteni - közölte vasárnap a Mehr iráni hírügynökség. A jelentés szerint a felfegyverzett kalózok két gyorshajóval vették üldözőbe a nyersolajat szállító tankerhajót az Arab-félszigetet Afrikától elválasztó Báb-el-Mandeb szorosban. A hajsza néhány órán át folytatódott, és azzal ért véget, hogy az egyik kalózhajó balesetet szenvedett és elsüllyedt.

Két év leforgása alatt ez immár a 13-ik támadás iráni olajszállító hajók ellen az Ádeni-öböl térségében. A Mehr emlékeztetett arra, hogy a tengeri rablók eddig egy iráni tankert sem tudtak hatalmukba keríteni, de a tavalyi év végén két kereskedelmi hajó került a fogságukba. Azóta az iráni haditengerészet hajói is járőröznek a térségben.

 

A szomáliai tengeri rablók - dacolva a térségben őrjáratozó külföldi hadihajókkal - folytatják kalózakcióikat, és jelenleg legalább 13 hajót, illetve több mint 200 matrózt tartanak fogva. A monszun idején szüneteltették akcióikat, de két hónapja ismét megszaporodtak támadásaik, s a kalózok kiterjesztették tevékenységi körzetüket a Seychelle-szigetekig, hogy elkerüljék a hadihajókat.

A kalózkodást figyelő nemzetközi központ szerint idén október 20-ig szerte a világban 324 kalóztámadást történt. A szomáliai kalózok 174 támadást hajtottak végre az Ádeni-öbölben és Szomália partjaitól keletre közlekedő hajók ellen, 35 hajót térítettek el, összesen 587 főnyi személyzettel.

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.