Gordon Brownt sokkolta, ahogy kiteregették kisfia betegségét

Ritka, érzelmes interjút adott Gordon Brown a BBC-nek és a The Guardian napilapnak az egyre tovább burjánzó sajtóbotránnyal kapcsolatban.

A múlt év óta „mezei” parlamenti képviselőt és feleségét, Sarah-t, az egykori píár menedzsert felháborították az őket érintő leleplezések. 2006-ban, amikor Brown még pénzügyminiszterként szolgált, a The Sun napilap egészségügyi aktákba illegálisan behatolva szimatolta ki, hogy a Brown házaspár második kisfia, az akkor négyhónapos Fraser cisztás fibrózisban szenved. Amikor a Brownnal baráti viszonyban lévő Rebekah Brooks, a Sun akkori főszerkesztője felhívta telefonon, hogy figyelmeztesse, a lap cikket kíván megjelentetni a gyerekről, azt a benyomást keltette, mintha az értesülések törvényes forrásokból származnának. A házaspár, akit összetört kislányuk Jennifer Jane 2002-es halála, szerette volna az újabb tragédiát titokban tartani.
    
Gordon Brown beszámolt arról is, hogy a News International csoport egy másik tagja, a The Sunday Times két csalót, egy később kábítószer-kereskedés miatt elítélt bűnözőt és egy színészt fogadott fel, akik hamis személyazonosságot felöltve, banki dolgozókat és jogászokat átverve adatokat gyűjtöttek össze számlájáról és jogi ügyeiről. A haraggal és könnyekkel küszködő puritán skót politikus költői kérdést tett fel: „Ha én, aki a létező legnagyobb védelmet és biztonságot élveztem pénzügyminiszterként, majd kormányfőként, ennyire ki voltam téve semmitől vissza nem riadó, törvényellenes praktikáknak, akkor mit várhatnak az egyszerű állampolgárok?”
    
David Cameron a „személyiségi jogok visszataszító megsértésének” nevezte, ami Gordon Brownnal történt, és ígéretet tett arra, hogy a kormány mindent megtesz a valóság feltárására. A végére kell járni annak, hogyan eshettek meg a visszataszító visszaélések a News International egyes lapjainál és miért omlott össze a lehallgatásokkal foglalkozó első rendőri vizsgálat.
    
Gordon Brown beszámolt arról is, hogy vezetése alatt a munkáspárti kormány ellenállt a News International kísérleteinek, hogy beavatkozzon a BBC-vel és az Ofcom médiahatósággal kapcsolatos politikába. Ennek tulajdonítja a Murdoch-birodalom elpártolását a Labour-től. A The Sun 2009 szeptemberében megalázó céllal éppen a Munkáspárt konferenciája idején, néhány órával Brown programbeszéde után jelentette be, hogy tizenkét év után ismét a Konzervatív Pártot támogatja a következő parlamenti választáson. A politikus szerint „be fog bizonyosodni, hogy a News International egyes vezetői befolyásukkal visszaélve manipulálták a politikai hatalmat”.
    
Kedden parlamenti képviselők beszámoltatták a Metropolitan Police vezetőit a lehallgatási botrány kudarcba fulladt kivizsgálásának körülményeiről. A magas rangú tisztek ellentámadásba lendülve a News International jogászait és más munkatársait vádolták meg, amiért 2005-2006-ban nem jutottak valós információkhoz a mobiltelefonok manipulálásának kiterjedt gyakorlatáról.

Gordon Brown és családja: felesége Sarah és fiai John Macaulay és James Fraser
Britain's Prime Minister Gordon Brown, accompanied by his wife Sarah (L) and children John Macaulay and James Fraser, leaves his official residence of 10 Downing Street in London in this May 11, 2010 file photo. Journalists from across Rupert Murdoch's stable of newspapers repeatedly tried to hack into the phone of Gordon Brown when he was British finance minister and prime minister, the Guardian and Independent newspapers reported on their websites on July 11, 2011. REUTERS/Toby Melville/Files (BRITAIN - Tags: MEDIA CRIME LAW POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.