Gordon Brown az ígéretek betartásával biztatta a skótokat

Két nappal a történelmi skót népszavazás után Gordon Brown egykori miniszterelnök azzal biztatta az egységpártiakat, hogy a korábban ígért további decentralizáció hamarosan meg fog történni.

Brown a skóciai Dalgety Bayben tartott beszédében az egységpárti retorikának megfelelően ismét biztosította a skótokat, hogy a népszavazás előtti egységpárti kampány során nem üres ígéretek hangzottak el.

Gordon Brown egy általános iskolát is meglátogatott Fife megyében
Gordon Brown egy általános iskolát is meglátogatott Fife megyében
Garry F McHarg / Reuters

„A harcnak is és az összefogásnak is megvan a maga ideje. Skócia életében most az összefogás ideje érkezett el" – idézi a BBC az egykori kormányfő szavait, aki az uniópárti tömeg előtt karrierjére is kitért, és cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint aktívan politizálni kezd.

„Ahhoz túl öreg vagyok, hogy ismét gyerek legyek, de túl fiatal, hogy idősödő államférfi váljon belőlem" – mondta Brown.

Beszéde azonban főként a népszavazás előtt sebtében megígért további decentralizációról szólt. Mint azt a skót politikus felvázolta, máris megkezdődött a munka annak érdekében, hogy további jogkörökkel ruházzák fel a skót kormányt. David Cameron miniszterelnök, Nick Clegg liberális demokrata vezető, Ed Miliband, az ellenzék vezére, és Gordon Brown már aláírtak egy határozatot, amely a további decentralizáció ütemtervét részletezi.

Ezt hétfőn terjesztik be a westminsteri parlament alsóháza elé, amely október 16-án vitatja meg az autonómia bővítését lehetővé tevő törvény vitáját (ennek bevezetésére a jelenlegi ismeretek szerint már csak a 2015. május 7-i parlamenti választás után kerülhet sor).

Brown hozzátette, hogy a közalkalmazottak is már az új jogkörök kidolgozásán és menetrendjén munkálkodnak.

Nem véletlen, hogy az egykori brit kormányfő – aki elmondhatja magáról, hogy a 2008-as válság után a világgazdaságot, 2014-ben pedig a szigetország egységét is megmentette – nyugtatta a kedélyeket Skóciában, hiszen a hatalom további decentralizációját biztosító ún. „devo-max" csomag az ő műve. Ennek értelmében Skócia az egészségügy, a jóléti intézmények, az oktatás, az igazságszolgáltatás területén további önállóságot kap, noha már eddig is felhatalmazása volt arra, hogy az országos rátától +/- 3 százalékkal eltérő adókat vessen ki.

A csütörtöki skóciai népszavazás a skót függetlenséget elvető tábor győzelmét hozta. A 86 százalékos részvételt hozó voksoláson a függetlenség ellen 2 001 926, mellette 1 617 989 skót szavazott, ami a nemek 55,4 százalékos győzelmét jelenti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.