Gorbacsov új biztonsági rendszert akar

Az utolsó szovjet pártfőtitkár strasbourgi előadásában sajnálkozott amiatt, hogy sztereotípiák és gyanakvás ma is jelen van az európai politikában, és rossz, imperialista szándékokat tulajdonítanak Oroszországnak. Európának oda kell figyelnie Medvegyevre.

Új európai biztonsági architektúra létrehozását szorgalmazta Mihail Gorbacsov Strasbourgban.  A volt szovjet elnök és pártfőtitkár az Európa Tanács (ET) vendégeként jelent meg a franciaországi városban, ahol az összeurópai intézmény megalapításának 60. évfordulójáról emlékeztek meg.

A strasbourgi kongresszusi központban csütörtökön este tartott gálarendezvényen Gorbacsov beszédet mondott, és abban üdvözölte Dmitrij Medvegyev orosz elnöknek az új európai biztonsági rendszer létrehozását célzó erőfeszítéseit. Azt kérte Európától, hogy "építő szellemben és előítéletek nélkül" tanulmányozzák Medvegyev javaslatait.

"Európa még ma sem tudta rendezni első számú problémáját, a béke szilárd alapjainak lerakását, a biztonság új építményének létrehozását" - vélekedett. Sajnálkozott amiatt, hogy sztereotípiák és gyanakvás ma is jelen van az európai politikában, és rossz, imperialista szándékokat tulajdonítanak Oroszországnak.

Az Európa Tanács évfordulós ünnepségét az ET parlamenti közgyűlésének pénteken véget érő őszi ülésszakához időzítették. Az ülésszak egyik fő témája Oroszország elmarasztalása volt egyfelől amiatt, hogy a tavaly augusztusi orosz-grúz háború után az oroszok máig nem tették lehetővé sem az EU tűzszüneti megfigyelőinek akadálytalan tevékenységét a Grúziától elszakadt területeken, sem a háború miatt elmenekültek hazatérését. Amiatt is éles bírálatok hangzottak el Moszkva címére, hogy az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi területeken gyalázatos az emberi jogok helyzete, és emberi jogi aktivisták eltűnésének, esetenként meggyilkolásának az ügyeit nem vizsgálják ki.

Az ET parlamenti közgyűlése mindezek ellenére sem fogadta el azt az indítványt, hogy függesszék fel az orosz képviselők szavazati jogát.

A parlamenti közgyűlés felhívással fordult az európai vezetőkhöz: nyilvánítsák ki arra irányuló politikai akaratukat, hogy támogatásban részesítik a 47 tagú Európa Tanácsot, lehetővé teszik a szervezet számára az alapító okmányokban foglalt feladatok ellátását.

Az ET-t azért hozták létre 1949-ben, hogy az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság tiszteletben tartásán őrködjön a kontinensen. Az Európa Tanács azonban nem integrációs, hanem kormányközi szervezet, így nincs a kezében olyan hatékony szankciós eszközrendszer, amellyel ki tudná kényszeríteni határozatainak érvényesítését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.