Gorbacsov megbánta

A Szovjetunió megmenthető lett volna, Putyin pedig átverte Medvegyevet – állítja az utolsó kommunista pártfőtitkár a Guardiannek és a Spiegelnek adott interjújában. Állítása szerint ő maga akkor követett el hibát, amikor az SZKP ellenében nem döntött egy reformpárt szervezése mellett.

A nyolcvan éves Mihail Gorbacsovnak felesége, Raisza halála óta a politika fő szerelme. Az 1991. augusztus 19-i puccs huszadik évfordulóján a volt szovjet elnök és pártfőtitkár még mindig úgy gondolja, hogy a Szovjetunió megmenthető lett volna, s akkor követett el hibát, amikor 1991 elején nem szervezte meg a régi SZKP  ellenében saját reformpártját.

Gorbacsov a Guardian londoni napilapnak és a Spiegel hamburgi hírmagazinnak adott interjúban  kiáll egykori politikai lépései többsége mellett. Némi önkritikára azonban hajlandó. Elismeri, nem jól ítélte meg a néhai Borisz Jelcint, akit nem előléptetnie kellett volna, hanem elküldeni nagykövetnek valamelyik „banánköztársaságba”. Tévedett az ellene szervezett puccsot illetően, noha az idősebb George Bush elnök figyelmeztette. Az utolsó kommunista pártfőtitkár ma is úgy véli, hogy egy lazább szövetségi állam a maga potenciáljával életképes lett volna. A Spiegelnek azt mondta: bukását meggyorsította, hogy a nyugati nagyhatalmak vezetői nem álltak mögé, amikor 1991 júliusában 30 milliárd dolláros gazdasági segélyt kért. Az amerikaiak és a japánok ellenezték, Helmuth Kohl semmit sem szólt, csak a néhai francia államfő, Francois Mitterrand támogatta.

És ami a mai politikát illeti: Gorbacsov látványosan kihátrált Vlagyimir Putyin mögül, akit sokáig támogatott. Úgy véli, hogy a mostani miniszterelnök, illetve pártja az Egységes Oroszország nem akarnak reformokat. Nem kérdezik meg az embereket, felszámolják a pártokat, új pártok alakítását pedig megakadályozzák. Gorbacsov többször próbált egy szociáldemokrata párt élén visszatérni az orosz politikába. 1996-os elnökválasztási kudarcát, amikor a  szavazatok mindössze 0,65 százalékát kapta, szerinte választási csalással érték el ellenfelei. Dmitrij Medvegyevet művelt embernek tartja. Olyannak, aki most gyűjti a tapasztalatokat, s inkább hajlik egy modernizációs demokrácia megvalósítására. – Putyin azonban kijátszotta és átverte Medvegyevet – állítja.

A Spiegel újságíró felvetik gyakori (fizetett) nyilvános szerepléseit, előadásait és reklámszereplését. Gorbacsov erre azt mondja, hogy „Oroszországban vannak, akik bűnös módon szerezték a pénzüket, én viszont cikkeket írok, előadásokat tartok, a Louis Vuitton luxusipari céget is nyíltan kerestem meg. Egyébként is miként jutna pénzhez az alapítványom? Az orosz államtól egy kopejkát sem kapunk”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.