Gorbacsov Bukarestben Iliescut mentegette

A Puterea (A Hatalom) című új román napilap első számának bemutatására Mihail Gorbacsov is eljött Bukarestbe. A volt szovjet államfő már szerdai megérkezésekor, a repülőtéren elmondta, hogy régen tervezi a visszatérést, s mivel 80. életévéhez közeledik, a látogatást nem akarta tovább halasztani.

Az új lap tulajdonosai az első három hónapban inkognitóban kívánnak maradni. Az első lapszámot azonban helikopterrel szállították a bukaresti diplomata klub előtti térre, és az első példányt Gorbacsovnak adták át. Alecu Racoviceanu, az újság egyik vezető szerkesztője azt állítja, hogy az új lap „a bomba hírek” közlésével szeretne az olvasók körében ismertté és elfogadottá válni.

A ceremóniát megelőzően Mihail Gorbacsov az egyik elegáns észak-bukaresti étteremben Ion Iliescu és Emil Constantinescu volt román államelnökök, továbbá bukaresti üzletemberek társaságában ebédelt.

Ezt követően az összesereglett újságíróknak elmondta: nem igaz, hogy 1989 decemberében Ion Iliescu felhívta őt telefonon, és a szovjet haderő intervencióját kérte; igaz ugyan, hogy Iliescuval egyazon periódusban végezték Moszkvában egyetemi tanulmányaikat, de nem igaz, hogy azóta ismernék egymást, valójában 1990-ben ismerkedtek meg a volt román államelnökkel; nem igaz, hogy az 1989-es román forradalom eseményeit szovjet titkosszolgálati erők robbantották volna ki, vagy ilyen erők az eseményekben szerepet vállaltak volna.

Mindezeket Iliescu is elmondta, hangsúlyozva, hogy a „beteg elmék által kiötlött” állítások cáfolására maga kérte Gorbacsovot. Iliescu szerint az sem állja meg a helyét, hogy a volt román diktátor, Nicolae Ceausescu eltávolításáról Mihail Gorbacsov és id. George Bush a máltai találkozó alkalmával állapodtak meg.

Ion Iliescut nagyon sok támadás érte az elmúlt időszakban Romániában az 1989. decemberi események, illetve az 1990. júniusi bányászjárás miatt, és korábban perbe is fogták gyilkosságra való felbujtás vádjával, de a vádat később ejtették.

Emil Constantinescu a találkozót követően elmondta: Mihail Gorbacsov világunk egyik meghatározó személyisége volt és marad, aki nem csupán politikus és államférfi, hanem elsősorban humanista gondolkodó, akinek a glasznosztyja és a peresztroikája nélkül a világ nem ott tartana, ahol ma tart.

Gorbacsov úgy vélte, a Ceausescu-házaspárt „vadállatokhoz illő módon végezték ki”, amit persze nagymértékben a viselkedésük idézett elő, de ezen túl kell lépni. Szerinte a globalizáció olyan kihívások elé állította a modern világot, amelyek megoldásán mindenkinek el kell gondolkodnia.

A kapitalizmus ugyanis olyan túlfogyasztásra épített, amely távlatilag nem fenntartható, s a látástól vakulásig dolgoztatott embert megalázza. Ha korábban a kommunizmust kellett bírálni, most eljött az ideje, hogy a kapitalizmus gondjait orvosoljuk és az eddigi rendszerekből tanult tapasztalatokat integrálni kell. Együttműködésre, biztonságra, fejlesztésre van ma a világnak szüksége – mondta a vendég.

Gorbcsov emlékeztetett rá, hogy a katyni tömegmészárlás feltárásában és elismerésében fontos szerepet játszott,  és úgy vélte, hogy a mostani lengyel tragédia az orosz és a lengyel népet közelebb kell hogy hozza egymáshoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.