Atomfegyver nélküli világról beszél az EU

Az atomfegyverek számának csökkentését, sőt az arzenál teljes felszámolását szorgalmazza az Európai Unió, amely igazi partneri kapcsolatot szeretne kiépíteni a reményei szerint hasonló vágyakat dédelgető új amerikai kormányzattal. Ugyanezt szorgalmazza egy másik, hírességekből verbuválódott csoport.

Levelet írt a minap az ENSZ főtitkárának Nicolas Sarkozy francia államfő, az Európai Unió soros elnöke, s a huszonhetek nevében arra kérte Ban Ki Munt, hogy gyorsítsa fel az atomfegyverek csökkentésének folyamatát. Az EU-ban Franciaország és Nagy-Britannia rendelkezik nukleáris fegyverekkel. Világszerte összesen húszezer töltetet tartanak számon Oroszországban, az Egyesült Államokban, Kínában, Indiában, Pakisztánban és Észak-Koreában. Irán nukleáris programja pedig a nemzetközi aggodalmak és egyeztetések előterében áll. Izraelnek vélhetően vannak atomfegyverei.

2008 március 21, Cherbourg: Nicolas Sarkozy átadta Franciaország legújabb, Szörnyeteg nevű atom-tengeralattjáróját.
2008 március 21, Cherbourg: Nicolas Sarkozy átadta Franciaország legújabb, Szörnyeteg nevű atom-tengeralattjáróját.

Az EU nemcsak a nukleáris eszközök számának csökkentését szorgalmazza, hanem a kísérletek teljes betiltását és a hasadóanyagok gyártásának a beszüntetését.

Sarkozy ugyanakkor nemrég avatta fel Franciaország legújabb atom-tengeralattjáróját. Mostani igyekezete mögött sem az egyéni diplomáciai siker hajszolásának szándéka húzódik meg, hanem inkább az, hogy az EU most dolgozza át biztonsági stratégiáját, amelyben bizonyosan helyet kap az önálló haderő franciák által szorgalmazott fejlesztése, s az Egyesült Államokkal az egyenlőségen alapuló kapcsolat kiépítése. Brüsszelben emlékeztetnek rá: Barack Obama megválasztott elnök a kampányában jelezte: az atomfegyverek megszüntetését külpolitikájának középpontjába állítja.

Európa tehát elébe megy Amerikának, szeretne kezdeményezőn fellépni, s abban bízik, hogy Hillary Clinton leendő külügyminiszterrel a fegyverzetkorlátozási csapat is visszaköltözik a State Departmentbe. Erre szükség is lesz, hiszen a következő négy évben jár le a stratégiai atomfegyverekről kötött orosz-amerikai megállapodás, amelyet meg kell majd újítani. Moszkva ugyanakkor kivonult a hagyományos fegyveres erők és fegyverzetekről kötött egyezményből, miután a NATO bővülésével változtak a szövetségi kapcsolatok.

Az atomfegyverek stratégiai jelentősége csökkent a hidegháború utáni érában, miközben növekedett a „nukleáris terrorizmus” veszélye. Az Obama kormányban továbbszolgáló Robert Gates védelmi miniszter is úgy értékeli a helyzetet, hogy helyi konfliktusok kezelésére kell felkészülni, nem nagy háborúkra. Ehhez más fegyverzet és más stratégia kell. Az EU eheti csúcstalálkozóján hagyják várhatóan jóvá az unió biztonságstratégiai felülvizsgálatának eredményét.

Az európai közösség országai nagy hangsúlyt fektetnek például az éghajlat-változás elleni küzdelemre, az energiabiztonság növelésére vagy a szegénység mérséklésére, kitüntetett figyelmet szentelnek olyan akciókra, amelyek az EU önálló szerepét emelik ki, mint amilyen például a koszovói polgári misszió (EULEX) a jogállamiság támogatására, vagy a szomáliai kalózok elleni fellépés, illetve a csádi küldetés.

A téma nem sikkad el a decemberi brüsszeli csúcsprogram közepette sem. Solana külügyi főképviselő tegnap a parlamentben, a szocialisták rendezvényén – amelyre amerikai és orosz vendégeket is hívtak – az atomfegyvermentes világról értekezett. A szocialista frakció pedig kifejezetten azért szervezte a tanácskozást a nukleáris fegyverek felszámolásának esélyeinek taglalására, hogy az amerikai kormányzatnak európai együttműködést kínáljon fel.

Hírességek évek óta mondják

Híres és befolyásos emberek egy csoportja közös kezdeményezést indított útjára kedden Párizsban azzal a céllal, hogy 25 éven belül elérjék a világ összes atomfegyverének leszerelését és megsemmisítését.

A csoporthoz tartozik a hidegháború két volt vezetője, Jimmy Carter egykori amerikai elnök és Mihail Gorbacsov volt szovjet vezető. Velük dolgozik Núr jordániai özvegy királyné (Husszein néhai király özvegye, a jelenlegi uralkodó, II. Abdalláh mostohaanyja), továbbá Richard Branson pénzmágnás, brit nagyvállalkozó, a több mint 360 vállalatot tömörítő Virgin Group Ltd. vállalatbirodalom tulajdonosa, és számos más neves és befolyásos személyiség.

Mostani bejelentésük előtt másfél éven át időről időre összegyűltek tanácskozni arról, hogyan lehetne felélénkíteni a lanyha leszerelési törekvéseket. Arra a következtetésre jutottak, hogy először globális ellenőrzési rendszert kell kialakítani, majd utána fokozatosan, de látványosan apasztani kell az atomfegyverkészleteket, hogy negyedszázadon belül teljesen eltűnjenek.

Küldöttségeket menesztenek a közeli napokban Moszkvába és Washingtonba, hogy ismertessék elképzelésüket e két nukleáris nagyhatalom vezetőivel, és megpróbálják megnyerni őket az ügynek. A kezdeményezők azt remélik, hogy 2010 januárjában sikerül közös leszerelési tanácskozásra összehívniuk a világ összes országának vezetőit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.