Gorbacsov: a kapitalizmusnak is peresztrojkára van szüksége

A kapitalizmusnak is "peresztrojkára" van szüksége, mert a világ a kelet-európai rendszerváltások óta sem lett igazságosabb - írta szombaton Londonban megjelent cikkében Mihail Gorbacsov.

A Szovjetunió egykori vezetője, aki a berlini fal leomlásának huszadik évfordulója alkalmából írt visszatekintő elemzést a The Guardian című vezető baloldali brit napilapban, leszögezi: a múlt század politikusai, őt is beleértve, büszkék lehetnek arra, hogy sikerült elkerülni a termonukleáris háborút. A világ azonban sok millió ember számára ma sem biztonságosabb, mint akkor volt, megszámlálhatatlan új helyi konfliktus, etnikai és vallási háborúk szednek rengeteg áldozatot.

Mihail Gorbacsov, aki a keleti blokk felszámolását megelőlegezve utolsóként állt a Szovjetunió élén (b), George BUSH egykori amerikai elnök (k) és Helmut KOHL korábbi német kancellár Berlinben
Former Soviet Union President Mikhail Gorbachev (L) reaches out his hand to former German Chancellor Helmut Kohl (R) as former U.S. President George Bush applauds while attending a ceremony of the Konrad-Adenauer foundation to mark the upcoming 20-year anniversary, in November, of the fall of the wall which once divided communist East Berlin from capitalist west Berlin, in Berlin October 31, 2009. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY POLITICS IMAGES OF THE DAY)

Gorbacsov szerint egyértelműen a politikusok új nemzedékének irracionális magatartására és felelőtlenségére vall, hogy számos országban a védelmi kiadások ma nagyobbak, mint a hidegháború éveiben, és megint az erős kéz taktikája a konfliktuskezelés bevett módszere.

Oroszország és a többi volt kommunista ország társadalmi problémái bizonyítják, hogy a központosított gazdaság és a bürokratikus tervrendszer elhibázott modelljének feladása önmagában nem elégséges, és nem garantálja sem az adott országok globális versenyképességét, sem a társadalmi igazságosság elvének tiszteletben tartását vagy a lakosság méltó életszínvonalának megteremtését - írta a volt szovjet vezető a brit lapban.

Mihail Gorbacsov szerint a XX. század ünneplésre érdemes vívmánya a totalitárius ideológiák bukása, különösen azoké, amelyek utópisztikus hiedelmekre épültek. Mindazonáltal gyorsan új ideológiák lépnek a régiek helyébe, keleten és nyugaton egyaránt. Ma már sokan elfelejtik azt is, hogy a berlini fal leomlása nem a globális változások oka volt, hanem jórészt azoknak a mély, össznépi reformmozgalmaknak a következménye, amelyek keleten, mindenekelőtt a Szovjetunióban kezdődtek - áll a cikkben.

Az elemzés szerint annak felismerése után, hogy a bolsevik kísérlet évtizedei történelmi zsákutcába vezették a szovjet társadalmat, erőteljes demokratikus reformimpulzus alakult ki a szovjet peresztrojka formájában, amelyet azután a többi kelet-európai ország is átvehetett.

Hamarosan azonban világossá vált annak kockázata is, hogy a nyugati kapitalizmus, amely - megszabadulván régi ellenségétől - vitathatatlan győztesnek és a globális haladás megtestesítőjének képzelte magát, szintén történelmi zsákutcába vezetheti a világot. A mostani globális gazdasági válság kellett a világra egyetlen lehetséges modellként ráerőltetett jelenlegi nyugati fejlődési út szervi hibáinak feltárásához.

A válság felfedte azt is, hogy nemcsak a bürokratikus szocializmus, hanem az ultraliberális kapitalizmus is alapvető demokratikus reformokra, peresztrojkára szorul - áll Mihail Gorbacsov írásában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.