Gorbacsov új hidegháborútól tart

A Szovjetunió egykori vezetője szerint az Egyesült Államok és Oroszország közötti feszültséget ellenőrzés alatt kellene tartani. Mihail Gorbacsov a berlini fal leomlásának 25. évfordulója alkalmából megrendezett szombati eseményén vett részt, ahol az ukrán válságról is beszélt. A kelet-európai országban kialakult konfliktus kapcsán a volt vezető új hidegháború kialakulásától tart.

Gorbacsov szerint a nyugati országok, köztük az Egyesült Államokat is, a kommunista blokk felbomlása után. Szerinte új bizalmi alapokra kell helyezni a Moszkvával való párbeszédet. A volt vezetőnek nem tetszenek a nyugati szankciók a magas rangú orosz tisztviselők ellen, akiket a Kelet-Ukrajnában kialakult konfliktus miatt büntettek meg.

Teljes mértékben meg vagyok győződve róla, hogy Putyin jobban védi Oroszország érdekeit mint bárki más – mondta Gorbacsov, aki berlini látogatása előtt támogatásáról biztosította az orosz elnököt.

A Guardian beszámol róla, hogy Berlin és Moszkva kapcsolata feszült az utóbbi hónapokban a kelet-ukrajnai helyzet miatt. Gorbacsov ennek kapcsán elmondta, mindaddig, amíg a németek és az oroszok megértik egymást, addig a kapcsolat jó, és mindenki javát szolgálja. Hozzátette, a nagy biztonság Európában jelentéktelenné tenné a kontinens a nemzetközi kapcsolatok terén.

Gorbacsov, a peresztrojka és a glasznoszty atyja volt a Szovjetunió utolsó elnöke. A reformoknak is köszönhetően az 1980-as évek végén ért véget a kommunizmus Kelet-Európában, és 1989. november 9-én megnyílhatott a német fővárost kettéválasztó határ. 

Németországban vasárnap ünneplik a berlini fal leomlásának 25. évfordulóját, amelynek emlékére világító lufikat helyeztek el azon a vonalon, ahol a fal állt. A léggömböket vasárnap este a levegőbe engedik, jelképezvén ezzel a fal leomlását, Nyugat- és Kelet-Berlin újraegyesülését. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.