Goodfriend: A magyar kormány nem mutogathat az Egyesült Államokra

A magyar kormánynak magának kell lépnie a korrupcióval gyanúsított köztisztviselők ellen, ahelyett, hogy az Egyesült Államokra mutogatna – mondta pénteken André Goodfriend ügyvivő az ATV reggeli műsorában. A diplomata továbbá kitért az internetadó ellen szervezett tüntetésre, az orosz-magyar viszonyra és elutasította azokat a vádakat, melyek szerint beavatkozik a magyar belügyekbe.

„Magyarországtól várjuk a lépéseket, nem várhat a kormány arra, hogy mi mondjuk meg, mit tehet a saját korrupcióval vádolt állampolgáraival" – mondta a START című reggeli műsorban Goofriend, aki hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak már nincs további teendője az ügyben, a magyar hatóságok rendelkeznek minden szükséges információval.

„Ha ezek a lépések elmaradnak, akkor a magyar társadalom fog véleményt alkotni arról, hogy a kormány nem lép a korrupcióval gyanúsított köztisztviselőkkel szemben" – mutatott rá.

Goodfriend azt is megerősítette, hogy míg egy héttel korábban nem tudták elérni a listán szereplő hat személyt, mostanra felvették a kapcsolatot az érintettekkel, akik mind tudják a rájuk vonatkozó döntést. Azt, hogy Vida Ildikó, vagy az adóhivatal más vezetője is szerepel-e a listán, továbbra sem árulta el.

A diplomata kitért az internetadó ellen szervezett tüntetésen való megjelenésére is, amelyet sokan kritikával illettek – Ágoston Balázs, a Demokrata főmunkatársa náci követhez hasonlította, Bayer Zsolt pedig távozásra szólította fel az országból –, ám Goodfriend szerint ő nem avatkozik be a magyar belügyekbe, csupán kötelessége, hogy odafigyeljen arra, ami Magyarországon történik, és nem teheti meg, hogy csak az egyik oldalt hallgassa meg.

„Nagyon sokféle rendezvényen veszek részt, igyekszem a saját szememmel látni az eseményeket" - tette hozzá. „Van, amikor látványosan, előre bejelentve tesszük ezt, mint az Élet Menetén vagy a Budapest Pride-on. Más alkalommal csak elmegyünk, hogy felmérjük, milyen például a tömeg hangulata, mérete. Ez történt a legutóbbi demonstráció esetében is."

Az ügyvivő végül visszautasította az orosz külügyminisztérium személyét illető vádjait is. A moszkvai külügy szerint „nem diplomatikusak" Goodfriend megjegyzései, amelyeket a magyar kormány Oroszországgal kapcsolatos politikájáról tett. „Aggodalmaink nem a magyar-orosz kapcsolatra vonatkoznak, hanem arra, hogy az egyes döntések – így a paksi atomerőmű bővítése – nem átlátható módon születtek meg. Aggódunk az energiaellátás sokszínűsége miatt, mert a Déli Áramlat nem bővíti a beszerzési forrásokat. Harmadik kifogásunk, hogy ha Magyarország is megszavazta az Oroszország elleni EU szankciókat, akkor miért bírálja ezeket a belföldi nyilvánosság előtt" – idézi a diplomata szavait az atv.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.