Gond nélkül lapultak terrorgyanús személyek a repülőtereken

Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóságnak (TSA) legalább 73, a légiközlekedésben dolgozó alkalmazottat kellett volna terrorizmussal kapcsolatba hozható tevékenysége miatt jelentenie vagy kizárnia a szolgálatból - derült ki a belbiztonsági minisztérium főellenőrének hétfőn ismertetett jelentéséből.
Az érintettek reptéri üzletek eladóiként vagy légitársaságok alkalmazottjaiként dolgoztak. A TSA a jelenlegi előírások értelmében nem férhet hozzá a terrorizmussal kapcsolatos információk minden kategóriájához. A hatóság a kereskedelmi repterekre bízta az alkalmazottaik személyzeti ügyeit, azok pedig a felvételkor gyakran hiányos személyi adatokkal dolgoztak.

A tárca ugyanakkor elismerte jelentésében, hogy a TSA az adatok újraellenőrzése révén háromszáz ilyen személyt szűrt ki a már meglévő megfigyelési listák alapján.

Jeh Johnson belbiztonsági miniszter nemrégiben elmozdíttatta a TSA ügyvezető igazgatóját, miután kiderült, hogy a hatóság ellenőrei hetven alkalomból hatvanhétszer nem vették észre, hogy fedett ügynökök az Egyesült Államok repülőterein fegyver- vagy robbanóanyag-utánzatot próbáltak meg felcsempészni utasszállító gépekre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.